Őrizetbe vették Lukács Antal kórházmenedzsert és két munkatársát (frissítve)

24 órás őrizetbe vették Lukács Antalt, a városi kórház menedzserét, Bálint Enikő közbeszerzési referenst és Barczán László raktárost. Az intézkedést azután rendelték el, hogy december 3-án gyanús közbeszerzések nyomán házkutatást végeztek a kórházmenedzsernél és a kórháznál – közölte a DNA.

Rajtuk kívül még kilenc, tehát összesen 12 személyt vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt: a brassói fertőző kórház három alkalmazottját, egy Brassó megyei tanácsost, egy négyfalusi helyi tanácsost, egy brassói rendőrt és három személyt, akik a Chantel Sante Kft.-hez köthetők.

Frissítés: A személyre szóló vádak

A DNA december 4-ei közleménye szerint Lukács Antal udvarhelyi kórházigazgatót három rendben gyanúsítják haszonszerzés céljával elkövetett hivatali visszaéléssel, ugyancsak három rendben kenőpénz elfogadásával, illetve befolyás vásárlásával.

Bálint Enikő közbeszerzési referens is háromszor élhetett vissza pozíciójával, főnökéhez képest eggyel több alkalommal vehetett el kenőpénzt és az ügyészek szerint nem nyilvános információkat használt fel vagy osztott meg illetéktelen személyekkel.

Barczán László raktárost két rendbéli visszaéléssel és kenőpénz elfogadással gyanúsítják.

Amint azt korábban megírtuk, az említett brassói és Hargita megyei kórházak részéről nem tisztességesen köthettek szerződéseket, túlárazva szerezhettek be egészségügyi felszereléseket és termékeket, amelyek egy része ráadásul nem is felelt meg az előírásoknak, vagy nem is voltak szükségesek. Az általuk okozott kárt 1.669.234 lejre becsülték fel, a gyanúsított cég által nyújtott/ígért kenőpénzek pedig egyenként 5.000 és 89.000 euró között váltakoztak.

Frissítés: Tényállás és összegek

A korrupcióellenes ügyészség szerint Lukács Antal április 10-e és december 2-a között a közbeszerzési előírások megsértésével kötött több szerződést az említett Chantel Sante nevű céggel, akinek a tulajdonosától cserébe 10.000 eurót kaphatott és egy 20%-os részesedés ígéretét fogadta el bizonyos szerződések értékéből, ami 89.000 eurót jelentett volna a 2 millió lejt meghaladó összegből. A gyorsított kifizetésekért cserébe Lukács állítólag azt kérte a meg nem nevezett üzletembertől, hogy járjon közbe egy országos hatóságnál (ANMCS) annak érdekében, hogy az udvarhelyi kórház megszerezhesse a kettes akkreditációs besorolást, habár csak a harmadik szintet teljesíti.

Fennáll továbbá a gyanú, hogy munkatársai, Bálint Enikő és Barczán László is kaptak és elfogadtak pénzt és más javakat, de ezek értékét egyelőre nem tudták felmérni. Az ő szerepük abban állt, hogy a dokumentumok egy részét ők készíthették elő és az érintett üzletember két közvetítőjének (a sofőrje és a könyvelője) hozzáférést nyújthattak olyan bizalmas információkhoz, mint a többi, közbeszerzésre jelentkező cég ajánlatai.

Az udvarhelyi ügyre nézve megemlítik, hogy ráadásul olyan eszközöket is megvásároltak, amelyek hat hónapra elégséges mennyiségben voltak készleten (tűk) és más fogyócikkek sem voltak még teljesen elhasználva. Minden esetben a beszerzési árat túlárazottnak ítélték meg az ügyészek.

A brassói ügyben

egyazon üzletember 2019 októbere és 2020 szeptembere között egy megyei tanácsosnak (Kadas Iluna Marius Andrei) közvetlenül 5.000 eurót adott, és egy négyfalusi helyi tanácsoson (Popa Marius Cristian) keresztül további 20.000 eurót, amelyből utóbbi is részesült. A megyei tanácsos ugyanis – a brassói fertőző kórház vezetőtanácsának elnökeként – rávehette a kórház vezetőségét, hogy a Chantel Sante cégtől vásároljon. A 2020 február 18-án megkötött szerződés értelmében egy UV-fényes fertőtlenítő gépet 950 ezer lejt fizettek, miközben a piaci ára a harmada volt, 285 és 380 ezer lej között mozgott. A kórház menedzserét, pénzügyi igazgatóját és egy referensét azzal is gyanúsítják, hogy nem tisztességesen kötötték meg a szerződést, nem is volt indokolt a beszerzés, és a gépet máig nem üzemelték be.

Egy brassói rendőrt pedig azért vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, mert az üzletembert értesítette a DNA nyomozásáról, és felajánlotta befolyását, hogy többet megtudjon róla, mindezért cserébe pénzt, élelmiszert és fogászati beavatkozásokat kaphatott.