Őrizetbe vették a közúti társaság egyik igazgatóját

Befolyással üzérkedés és csúszópénz elfogadásának gyanújával vette őrizetbe a DNA Florea Dascălut, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) út- és autópálya-karbantartási osztályának igazgatóját.

A vádhatóság vasárnapi közleménye szerint vizsgálat folyik ellene vesztegetés, befolyással való üzérkedés és pénz, áru vagy más jogtalan előny megszerzése céljából illetéktelen személyek számára történő nem nyilvános információkhoz való hozzáférés engedélyezésének gyanújával.

Florea Dascălu 2022 májusa és október 22. között igazgatói minőségében több alkalommal kért, kapott pénzt és más javakat (összesen 37.060 lej értékben) egy kereskedelmi vállalat igazgatójától, hogy cserében befolyását felhasználva közbenjárjon különböző tisztviselőknél és magánszemélyeknél, szerződések elnyerése érdekében. Ugyanakkor hozzájuttatta az illető személyt nem nyilvános dokumentumokhoz, amelyek biztosíthatták számára, hogy megnyerje a CNAIR által kiírt közbeszerzési pályázatokat – tájékoztat a DNA közleménye.

A gyanúsítottat július 13-án érték tetten a DNA ügyészei, amint az ügyben tanúként szereplő személytől vett át 10 ezer lej csúszópénzt és további 5.000 lej értékű javakat. A vádhatóság 30 napos előzetes letartóztatását javasolja a temesvári törvényszéknek.

Agerpres