Óriásbábok kelnek életre, és az edények is táncolni fognak

Nemcsak a leporolt és kicsinosított óriás bábfigurák, az egészen kis kesztyűbábok, de még Cókmók, a morgolódó szekrénymanó is türelmetlenül várja már, hogy beköltözzön vasárnap a művelődési ház koncerttermébe – bábkiállítás, babaszínház, gyerekkoncert és bábok nélkül, a színészek kezével bemutatott előadás is várja vasárnap és hétfőn, március 20-án és 21-én a gyerekeket és felnőtteket egyaránt a bábszínházi világnap alkalmából tervezett kétnapos eseményen.

Fotó: archív felvétel. Cókmók, a morgolódó szekrénymanó a tavaly bábszínházi világnapra szervezett rendezvényre készülődve.

Tavaly a bábszínházi világnapra nagyon sokan eljöttek, mondja Lukács Emőke, az Udvarhely Bábműhely vezetője, akadtak családok, akik másfél órát töltöttek el az eseményen, önfeledten játszva együtt a bábokkal. Ezt látva, idén kétnapos rendezvényt terveztek a bábszínház világnapja alkalmából, gondolva minden korosztályra.

Vasárnap 11 órától az elmúlt nyolc év alatt előadott összes bábelőadás figuráit kiállítják a szervezők a művelődési ház koncerttermében. A kiállítást a marosvásárhelyi bábszínész egyetemi hallgatók 15 perces vizsgaetűdje nyitja meg, ezt követően egészen este 18 óráig lehetőség lesz életre kelteni a kiállított bábokat: bebújhatunk a paraván mögé, és megmozgathatjuk őket. 

Még az edények is táncolni fognak

A legkisebb korosztályra is gondoltak a szervezők: a másfél-négyéves gyerekek számára készült a Blénessy Enikő rendezte Cseppinkóka kalimbaba című babaszínház Barabás Réka, a Csíki Játékszín színészének előadásában. Az előadás egyszerű és otthonos hangulatot áraszt, mondják a szervezők, a gyerekek számára is ismerős kellékek lesznek, ám nem mindennapi tulajdonságokkal felruházva: „az edények táncolnak, a ruhák körbefonják a babát, a zacskók pedig ezer titkot tartogatnak”. 

Bár a vasárnap 12 órától kezdődő babaszínházra már beteltek a helyek, hétfőn is meg lehet tekinteni a színház előterében az előadást, melyet minden alkalommal egy húszperces játék követ, ami alatt a gyerekek megfoghatják, kipróbálhatják a tárgyakat – magyarázta Lukács Emőke.

Az öreg király hagyatékának bábfigurái sem pihennek: vasárnap 17 órától lehet majd megtekinteni a kisgyerektől az akár 99 éves korosztályt is megszólító családi előadást.

Este 18 órától aztán a vásárhelyi bábszínész egyetemi hallgatók Ké(s)z-dolgok című, pusztán kézgyakorlattal bemutatott, felnőtteknek szóló előadása lesz a koncertteremben. „Tizenkét egyetemista kezét láthatjuk majd a paraván felett, összesen szászhúsz ujjacskát, a kéz sokféle helyzetéből pedig különböző lények jelennek meg a néző szeme előtt” – magyarázták az esemény szervezői.

A szervezők a március 21-ei Down-szindróma-világnapra is gondoltak: hétfőn délután 17 órától Az öreg király hagyatékára várja a Pro Down és az Orbán Alapítvány kedvezményezettjeit az Udvarhely Bábműhely, március 25-én pedig Sepsiszentgyörgyre látogatnak el, ahol ugyancsak Down-szindrómás gyerekeknek, felnőtteknek és családjuknak játsszák el a bábelőadást.

Hétfőn is mozgalmas napjuk lesz a bábfiguráknak,

reggel 10 órától este 18 óráig lehet majd látogatni a bábkiállítást a koncertteremben, de mesesarok, árnykuckó és bábkészítés is várja a gyerekeket.

Délután 16 órától a művelődési ház előterében a Cseppinkóka kalimbaba babaszínházat lehet megtekinteni, a nap pedig a Mozsikácska című gyerekkoncerttel zárul az Evilági együttes előadásában, akik főként kortárs költők gyermekverseit dalolják, közös zenéléssel, énekléssel és játékokkal megfűszerezve. 

A koncert gyerekek számára ingyenes, de helyfoglalásért a jegypénztárnál kell érdeklődni hétköznapokon 11–14 és 15–17 óra között a 0743212131-es telefonszámon, ahogy a vasárnapi, illetve hétfői előadásokra is itt lehet helyet foglalni. 

A közeljövőben egy koprodukcióra is készül az Udvarhely Bábműhely: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóival már elkezdték az Aranyszívű Juliska bábelőadás próbáit, melyet leghamarabb április 9-én, szombaton mutatnak be, Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatójának rendezésében, az előadás zenéjét Pál Attila, a Tomcsa Sándor Színház színésze írta.

A járványügyi korlátozások feloldásával bárki látogathatja az előadásokat, azokat a nézőket is várják, akik zöldigazolvány hiányában korábban nem tudták megnézni az előadásokat – tette hozzá Dálnoky Réka művészeti vezető.