Orgonamuzsika szól majd több templomból

Kiemelt kép és fotó: Legato Egyesület

Negyedik alkalommal szervezi meg a Legato Egyesület az Őszi Orgonamuzsika koncertsorozatot. Az elnevezés nagyon árulkodó, szeptember 15. és október 20. között négy ingyenes orgonakoncertet hallgathatnak meg az érdeklődők, három különböző helyszínen. 

A hangversenyek otthonául a székelyudvarhelyi ferences templom és a belvárosi unitárius templom, valamint a zetelaki római katolikus plébániatemplom fog szolgálni. Ismerős helyszínek ezek, a korábbi években is adtak már helyett a koncertsorozatnak, „örülök, hogy ez kialakult, hogy szeretettel várnak, szerintem ez a legfontosabb” – mondta el az eseményről szóló, hétfői sajtótájékoztatón Sófalvi Emese, a Legato Egyesület elnöke, hozzátéve, három különböző orgonáról van szó, más-más darabok szólnak jól a hangszereken, amelyeket maguk, a fellépők választottak. 

De kik a fellépők? 

A koncertsorozatot Miklós Noémi nyitja, szeptember 15-én 18 órától a ferences templomban. A művésznő az előző években is lépett már fel a rendezvény keretében, „mindig nagyon érdekes művekkel, idén is erre számítunk” – mutatta be a fellépőket Sófalvi Emese. 

A második fellépésre szeptember 29-én 18 órától kerül sor a belvárosi unitárius templomban, a fellépő Vajas Gréta. A fiatal hölgy idén végzett a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti karán, tanulmányait továbbra is zenei pályán folytatja. 

A harmadik alkalom két előadóval is kecsegtet, méghozzá egy időben. A ferences templom orgonáján a Lászlóffy Árpád és Lászlóffy Anna apa-lánya páros játszik majd. Az esemény október 13-án lesz, szintén 18 órától. 

Az utolsó koncerten Erich Türk lép fel, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója, orgona- és csembalóművész a zetelaki római katolikus plébániatemplomban október 20-án, este 18 órától. 

Olyan, mint egy meditáció 

„A cél még mindig ugyanaz, mint a legelején. Ezek a templomok alternatív koncert helyszínek, de mégis többek annál. Aki bemegy egy templomba, el szeretne csendesedni, békére szeretne lelni, önmagával harmóniába kerülni és ezek a koncertek ezt nyújtják, a templom közelségét és érzékenyen összeállított műsorokat. […] Önző a cél, mert ez nekünk is fontos, az orgona misztikus, olyan, mint egy meditáció” – felelte újságírói kérdésre Sófalvi Emese és Száva Péter Éva, a Legato Egyesület tagja. 

A koncertsorozat megszervezésekor fontosnak tartották, hogy ingyenesek legyenek a koncertek, hiszen „nehéz elképzelni, hogy valaki fizessen, hogy bemenjen a templomba”. 

Néhány érdekesség az eseménnyel kapcsolatban:

  • Minden koncert nagyjából negyven percet fog felölelni.
  • Ez egy „normális” évadnak számít, hiszen egyik fellépés sem lesz egyben orgonaavatás.
  • Nincs hasonló formátumú zenei program Székelyudvarhelyen, hiszen ez nem szimfonikus, nem kamara és nem is gyerekkoncert, ez „pusztán orgonazene”.