Orbán Viktor Bukarestben ebédelt

Informális megbeszélést folytatott szerdán Bukarestben Marcel Ciolacu román és Orbán Viktor magyar miniszterelnök – közölte a román kormány az Agerpres szerint.

Grindeanu jelenlétéből sejteni lehet, hogy a szállításügy is szóba kerülhetett. Fotó: Orbán Viktor miniszterelnöki sajtóirodája (Facebook)

A kormány közleménye szerint a találkozón Marcel Ciolacu miniszterelnök a román-magyar kapcsolatokra utalva hangsúlyozta, hogy a román fél a „nyitott, pozitív és konstruktív, a mindkét ország polgárainak javát szolgáló konkrét projektekre összpontosító hozzáállást” kívánja fenntartani.

A miniszterelnök megköszönte a magyar kormánynak, hogy támogatja Románia schengeni csatlakozási törekvéseit, és reményét fejezte ki, hogy Magyarország Románia szövetségese marad ebben a tekintetben.

A kabinet tájékoztatása szerint a két miniszterelnök egy közös infrastrukturális projektről is tárgyalt, amelynek reményeik szerint „jelentős gazdasági hatása” lesz mindkét országban. Ciolacu kiemelte ugyanakkor, hogy fel kell pörgetni a romániai cégek magyarországi beruházásait.

A román kormányfő hangsúlyozta továbbá a háború sújtotta Ukrajnával szembeni uniós szolidaritásról és egységről szóló üzenetek közvetítésének, valamint az EU és a NATO támogatásának fontosságát.

A magyar szemszögből nézve

Magánebéden fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Marcel Ciolacu román kormányfő szerdán Bukarestben – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A fotók tanúsága szerint a magánebéden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter is részt vett. A magyar miniszterelnök a találkozót követően posztolt is Facebook-oldalán. „Találkozó Ion-Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel. This is the beginning of a beautiful friendship” (ez egy gyönyörű barátság kezdete – szerk. megj.) – írta.

Kelemen Hunor is Facebook-bejegyzésben számolt be röviden a találkozóról, amelyből azt tudhattuk meg, hogy a magyar miniszterelnök Marcel Ciolacu meghívására érkezett Bukarestbe.

Orbán Viktor egyébként magánlátogatáson tartózkodik Romániában, a fővárosból a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínére, Tusnádfürdőre utazik, ahol hagyományosan szombat délelőtt tartja meg beszédét Tőkés László és Németh Zsolt társaságában.