Orban elképedt Iohannis büntetésén

Az „úgynevezett” Országos Diszkriminációellenes Tanács politikai döntést hozott a miniszterelnök szerint.

„Elképedtem az úgynevezett Országos Diszkriminációellenes Tanács mai döntésén. A PSD-RMDSZ többségű tanács döntésének semmi köze a törvényhez és a diszkriminációért kiróható szankciókhoz. Románia elnöke egy tisztán politikai döntésnek az áldozata, amely azt mutatja, hogy az összes, PSD-által vezetett intézmény alkotmányellenes és törvényellenes döntéseket hoz. Románia elnökét nem azért büntették meg, hogy valami diszkriminációt követett el, hanem azért, mert az Alkotmány szellemében cselekedett, megvédve az integritás alkotmányos elvét, és mert leleplezte a PSD állandó cinkossági politikáját, amely azért, hogy megnyerje magának az RMDSZ-t, egy sor elfogadhatatlan kompromisszumot hozott” – nyilatkozta szerda esti élő bejelentkezésében a kormányfő.

A PSD bűneinek sorolásával nem állt le: „megszavazott jogszabályokat, mint például a kisebbségek nyelvhasználati jogának kiterjeszését mindenhol, hallgatólagos elfogadásra bízva az úgynevezett Székelyföld autonómiájának törvénytervezetét”.

Majd kijelentette, hogy „Mindezek az akciói azt mutatták, hogy a PSD nem Románia érdekeit védi, hanem a hatalmon maradása érdekében bármilyen kompromisszumra képes Románia ellenében”.

„Hogyan másként lehetne értékelni azt, hogy Románia felvételekor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) engedett a (magyar) nyomásnak, és az ország szuverenitását sértő, a diplomáciával semmilyen kapcsolatban nem álló feltételeket teljesített azzal az ürüggyel, hogy ezzel megelőzi a román tagfelvételi kérés megvétózását?” – mondta a miniszterelnök, arra utalva, hogy a magyar kormány a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újralapítását szabta feltételül a román OECD-tagság támogatásához. Orban szerint a PSD arról is – a nyilvánosság elől eltitkolt, csak a magyar tisztségviselők nyilatkozatai révén kitudódott – megállapodást kötött, hogy a Fekete-tenger térségében található teljes földgázmennyiséget egy „szomszédos ország” (Magyarország) vásárolja fel, „mintha ezzel az erőforrással nem Románia, hanem valamely más ország rendelkezne”.

A CNCD szerdán 6:1-es szavazataránnyal gyűlöletbeszédként minősítette, hogy Iohannis magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódott és Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit. A testület ötezer lejes bírságot szabott ki az államfőre. Korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke is azt nyilatkozta a CNCD döntésére reagálva, hogy Iohannisnak bocsánatot kellene kérnie.

uh.ro hírösszefoglaló via Facebook, MTI