Orbán bűnözőt bújtat?

Nikola Gruevszki, a macedón miniszterelnök, politikai menekültként való elismerésének jogi feltételei fennállnak – ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, legalábbis a Magyar Idők forrásai szerint.

Úgy tudják, a bevándorlási hivatal arra jutott, hogy Gruevszki Macedóniába való visszatérése esetén veszélyben forog az élete és a szabadsága, mert hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány nyomásgyakorlása miatt nem részesülne tisztességes bírósági eljárásban.

Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt fegyházban, miután két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloszka belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra.

Mint kiderült, azért választotta Magyarországot, mert hazája Szerbiával és Montenegróval is jó viszonyt ápol, ezért Gruevszki attól fél, hogy átadnák őt a macedón hatóságoknak.

Éppen ezért előbb az albán fővárosba, Tiranába ment, ahol felkereste a magyar nagykövetséget, és menedékjogi kérelmet nyújtott be. Az értesülések szerint magyar diplomata jelzésű autóval érkezett Magyarországra, és a szerb–magyar határnál november 12-én hajnal 5 órakor a magyar állam által kiállított okmányt mutatott be a határőröknek.

Szijjártó Péter magyarországi külügyminiszter nem tagadta, hogy a macedón politikus Magyarországon igényelt politikai menedéket, de nem is erősítette meg a kiszivárgott információkat.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia kormányfője, és bizalmas kapcsolatot alakított ki ez idő alatt a vele azonosan konzervatív és migráció-ellenes politikai nézeteket valló Orbán Viktor magyarországi miniszterelnökkel. A magyarországi miniszterelnök még ősszel is kiutazott Macedóniába, hogy a pártja mellett kampányoljon – olvasható a 444.hu portálon.