Órákat kell várni a nagylaki határnál

Hosszú sorokban állnak a személygépkocsik és a kamionok szerdán az Arad megyei román-magyar határátkelőknél, mert a magyar fél informatikai rendszerének több órás üzemzavara miatt akadozott a határátlépés. A forgalom újraindulása után a várakozási idő akár öt órás is lehet – közölte március 8-án, szerda délután az Agerpres.

A román határrendészet honlapja szerint a magyar határrendészet számítógépes rendszere szerdán több órán keresztül nem működött. Andrei Dincă, az Arad megyei határrendészet szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, időközben újraindult az ellenőrzés a határon, azonban nagy a várakozási idő a be- és a kilépő oldalon egyaránt.

A nagylaki autópálya-határátkelőnél a személygépkocsival érkezőknek legalább két órát kell várakozniuk a határellenőrzésre a kilépő-, és mintegy másfél órát a belépő oldalon annak ellenére, hogy három-három sávot nyitottak meg az autók és a turistabuszok számára. A nagylaki országúti határátkelőnél a várakozási idő 40 perc a kilépő, és 20 perc a belépő oldalon.

Ennél sokkal nagyobb a várakozási idő a nehézgépkocsi-forgalom esetében. Gyulavarsándnál 5 órát kell várakozniuk a Romániából Magyarországra tartó kamionosoknak, a 79A jelzésű országúton néhány kilométer hosszú a tehergépkocsi-sor, a belépő oldalon „nincsenek gondok”. A nagylaki autópálya-határátkelőnél 2 óra, az országútinál másfél óra a várakozási idő a kilépő oldalon, a belépőoldalon pedig 2 óra, illetve 40 perc.

Az aktuális várakozási időt ezen az interaktív térképen lehet megnézni. Eszerint délután 15 órakor a borsi határátkelőknél 70-110 perces a várakozási idő a kamionoknak.