Online is gyűjthetnek aláírásokat a helyhatósági jelöltek

Elkezdődött az önkormányzati választások időszaka: a politikai pártok, nemzeti kisebbségi szervezetek és a független jelöltek megkezdhetik a jelöltséghez szükséges támogató aláírások gyűjtését – közölte pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP).

A menetrend a következő: a választási szövetségeket az augusztus 7. és 11. közötti időszakban lehet bejegyezni, a jelöléseket pedig augusztus 7-étől 18-ig lehet iktatni.

A járványhelyzetre való tekintettel lerövidítették a választási előkészületek időtartamát, és felére csökkentették a jelölésekhez szükséges támogatói aláírások számát. Lehetővé tették az elektronikus (internetes) aláírásgyűjtést, továbbá azt is, hogy a pártok és a független jelöltek elektronikus úton juttassák el a választási bizottsághoz az induláshoz szükséges dokumentumokat.

Az önkormányzati választásokat júniusban kellett volna megtartani, azonban a koronavírus-járvány miatt szeptember 27-ére halasztották. Az önkormányzati tisztségviselők megbízatásának lejárta előtt néhány nappal lépett hatályba az a törvény, amely meghosszabbította mandátumukat – tájékoztat a Krónika.