Elkezdték az energiakártyák kiosztását (frissítve)

A korábbi ígéreteknek megfelelően, február elsején, szerdán elkezdték az energiakártyák kiosztását a támogatásra jogosultaknak.

Az energiaszámlák kifizetésére vagy a szolgáltatóknál felhalmozott adósságok törlesztésére használható kártyák kézbesítése február 20-ig lezárul – közölte a sajtóval Marcel Boloş európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter.

A kártyák kiosztása Fehér, Argeş, Teleorman, Bákó, Bihar, Ilfov megyében és Bukarestben kezdődött el, összesen mintegy 362 ezer kártyát kézbesít szerdán a posta, további 132 ezret pedig csütörtökön fognak eljuttatni Brăila, Kovászna, Giurgiu, Vâlcea és Botoşani megyében a rászoruló személyeknek és családoknak.

A miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a helyi polgármesteri hivatalhoz kell fordulniuk azoknak, akik nem kaptak energiakártyát, és úgy érzik, hogy igazságtalanul törölték őket a támogatásra jogosult személyek listájáról. Azoknak pedig, akik nem voltak otthon, amikor a kártyát kézbesítő postás náluk járt, azt tanácsolta, hogy hívják fel a telefonos ügyfélszolgálatot a 0319966-os számon.

Az elektronikus fizetés is lehetővé válik

az energiakártyákkal, erről keddi ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány.

A kabinetülés elején Marcel Boloş európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter elmondta: a rászoruló személyek és családok energiaár-támogatásáról szóló, tavaly decemberben elfogadott rendeletet módosítják. A tavalyi rendelet szerint 1.400 lejes energiaár-támogatásban részesülnek a rászoruló személyek és családok, ezt az összeget folyósítják az energiakártyán keresztül két részletben.

A tárcavezető tájékoztatása szerint egy „egyszerű” számítógépes alkalmazás segítségével lehet majd feltölteni egy internetes platformra a szükséges dokumentumokat, azaz a személyi igazolványt, az energiakártyát és az energiaszámlát. Így már nemcsak a postásnál vagy a postahivatalokban, hanem online is ki lehet fizetni a kártya segítségével a számlákat.

Agerpres