Öngyilkos merénylet a bukaresti orosz nagykövetségnél

Meghalt egy férfi szerdán, április 6-án reggel, miután autójával a bukaresti Kiseleff úton az orosz nagykövetség kerítésének ütközött, és az autó kigyulladt, tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A Digi24 úgy tudja a csendőrségtől, hogy a sofőr túlélte az ütközést, a szolgálatos csendőrrel való szóváltást követően gyújtotta fel magát. A G4Media ügyészségi értesülései szerint gyúlékony anyagokat találtak az autóban és detonátort használhatott az elkövető.

Videó is készült a bizarr esetről, de utólag eltávolították a Facebook-ról.

Rendőrségi források szerint a férfi Bogdan Drăghici, az elvált apák diszkriminációja ellen fellépő TATA szülői egyesület elnöke. Utolsó, április 4-ei Facebook-bejegyzésében a férfi elítélte az orosz agressziót, és az ukrán nép mellett állt ki.

A hétfői bejegyzésben az áll: „Én is ukrán vagyok! Csodálatos lenne, ha mindannyian ukránoknak tartanánk magunkat, amíg végre véget nem ér a szörnyű háború, amely az egész emberiséget halálos veszélybe sodorja! (…) Nagyon szomorú, hogy a demokratikus világ nem reagál azonnal és határozottan a béke helyreállítására, hogy gyorsan megbüntesse az ártatlanok vérére szomjazó diktátort, hogy megmutassa, van emberi szolidaritás, hogy nem kerülhet sor az utolsó világháborúra, hogy ezt a bolygót nem pusztíthatják el az emberek, mert a történelem borzalmai nem ismétlődhetnek meg”, írta Drăghici, aki szerint, ha most nem cselekszünk mindannyian szolidárisan az emberi civilizáció jövője érdekében, akkor nem lesz több esélyünk, bekövetkezik az apokalipszis. „És mi leszünk a bűnösök, ha nem teszünk meg mindent, hogy bebizonyítsuk, megérdemeljük, hogy benépesítsük ezt a túlterhelt bolygót”, zárta sorait.

Drăghici ugyanakkor kevesellte a Putyin Oroszországa ellen hozott szankciókat, és felhányta, hogy miért nem tiltották ki az orosz diplomatákat, miért nem alakítják át ukrán menekültek fogadására az orosz diktátor nagykövetségeit.

Az üzenet hitelességét többen is megkérdőjelezték

a román közbeszédben, a sajtóban megjelent információk szerint Bogdan Drăghici már többször került összetűzésbe a törvénnyel, kedden 15 év szabadságvesztésre ítélték alapfokon, a mostohalánya ellen elkövetett nemi erőszak miatt, és a saját lányával szemben elkövetett szexuális zaklatást tárgyalták volna a merénylet napján. A Mediafax és a Libertatea 2019 augusztusában-szeptemberében megjelent cikkeiből tudjuk, hogy a férfit letartóztatták a mostohalánya elleni bűncselekmények miatt, illetve két másik szexuális zaklatás – egy unokahúg és egy családbarát lánya – miatt is nyomoztak ellene.

Az igazságügyi portálon rákerestünk a nevére: egy bizonyos Drăghici Gheorghe Bogdant valóban letartóztattak 2019 augusztusában, elítélő bírói döntést azonban nem találtunk szexuális bűncselekmény tárgyával, csak egy 2021 óta folyó ügyet a Bukarest 5. kerületi bíróságon, amelynek tárgyalása április 11-én lett volna.

A szerdai autós merénylet és öngyilkosság ügyét a Bukaresti Törvényszék ügyészsége vizsgálja. Az orosz nagykövetség dolgozóit még kedden nem kívánatos személyeknek nyilvánította a román külügyminisztérium, közölte még az Agerpres. Erről többet és az orosz nagykövetség reakcióját a merényletre és a vádakra nézve itt közöltünk.