Ömlik a méreg a városra, az RMDSZ szakszerűen kicsinyeskedik

Derzsi László replikázott a cekendi szemétleves anyagomra. Pontosan azért nem kérdeztem meg múltkori anyagom írásakor, hogy ne tegyem ki ennek a szánalmas magyarázkodásnak, erre mégis belemászik önszántából a ganélébe térdig. Miért?

Nem érzi, hogy mennyire gáz, hogy tanácsülésen kijelenti, hogy nem szavaznak, mert nem akarnak szembemenni a magyar állammal, amiből mindenki érti, hogy a kutya nem harapja meg a gazdi ételnyújtó kezét, majd utána replikában két oldalon keresztül magyarázza, hogy teljesen más okokból és nyilván a politikai ellenfél hibája miatt nem szavaztak?

Az én szakszerűségemet vitatja, ahelyett, hogy

tenne valamit e természeti katasztrófa megállításáért. Az, hogy én öniróniát gyakorlok és viccelődök a saját profizmusommal, nem jelenti azt, hogy nem végzem a tőlem telhető legjobban a dolgom, de ezt egyeseknek nehéz megérteni, mert pont a fordítottja a politikai porondon bevált gyakorlatnak.

Másnak az öniróniáját komolyan venni és érvként felhasználni ellene, az vagy a butaság jele, vagy a rosszindulaté. Összevetni az én szakmaiságomat az RDE vagy a környezetvédelem szakmaiságával szintén vicces. Ha én tévedek, maximum néhány politikus megharagszik. Ha ők tévednek, mérgező anyag ömlik a természetbe, a folyóba, az utcára.

A szemétügyben felhozott kifogásai eléggé kifogásszagúak.

A polgármesteri hivatal kérése az volt, hogy felfogadhasson egy ügyvédet, aki tisztázza a két párhuzamos szerződés ügyét, hogy számon lehessen kérni a céget. Erre Derzsi László helyi tanácsos és frakcióvezető azt mondja, hogy szavazás előtt látni akarják, hogy mi lesz a hulladékgazdálkodással 2020-tól arrafelé. Ez körülbelül olyan gesztus, mintha egy tűzoltó egy égő háznál azt mondaná, hogy nem áll neki tüzet oltani, míg nem készül el a zonális rendezési terv arra a városrészre.

Nem fogják fel, hogy egy időzített bombát nyomnak mélyebbre a fiók sötétségébe. Ha Gyergyóremetére költözik a szemétbiznisz egy-két éven belül, akkor is meg kell, hogy oldják ezt a cekendi problémát, mert hiába mennek a szemetesautók a hegyen túlra, ha itt folyik a nyakunkba a fekete lé. Ezt a témát le kell tisztázni – minél hamarabb, annál jobb. És nem lehet annyival letisztázni, hogy a politikai ellenfél kaotikus. Attól a lé még a nyakunkba fog folyni.

Jó, elhiszem, hogy Gálfi kaotikus. Amit nem is csodálok, ejsze én is bediliznék, ha egyszerű falusi emberként egy olyan várost kellene vezetnem, ami dugig van rejtett érdekekkel, cselekkel, titkokkal, huncutságokkal, egy várost, amit minden párt szét akar szedni, még a saját pártom is. De az, hogy a polgármester és a hivatala kaotikus, nem magyarázza azt, hogy a tanácsosok miért ilyen kicsinyesek.

Legyenek már picit nagyvonalúbbak, az ég szerelmére! Huszonvalahány éve megy ez a kicsinyeskedő játék itt Udvarhelyen, minden oldalról. Inkább megszívatják a várost is, csak hogy megszívathassák a politikai ellenfelet egy kis dacoskodással. Nem látnak tovább a pillanatnyi bosszú perspektívájánál. Nincsenek nagy célok, nincsenek hosszútávú tervek, minden arról szól, hogy még ma akasszunk be egyet a másiknak, mert ő is beakasztott nekünk, mikor tudott. Amint megfordul az erőviszony, mindenki visszaadja ugyanazt a kicsinyeskedést, amit az előző mandátumban elszenvedett. S egyik sincs olyan nagyvonalú, hogy kilépjen ebből a gyerekes játszmából.

Amíg ők itt játsszák ezt az Udvarhelyen immár hagyományosnak számító kicsinyeskedős játékukat, addig a két bába között meghal a gyermek. Amíg Derzsi ezt a semmitmondó és haszontalan replikát megírta egy hét alatt, az RDE még beengedett istentudja-hányszáz köbméter tömény csurgalékvizet Máréfalván keresztül a Küküllőbe, azaz a város ivóvizébe.

Gondolom, érthető, hogy mit szeretnék mondani. Ha még valaki a sértett felek közül szeretne replikát, nyugodtan replikázzon, nekem lassan kezd elegem lenni a süketségekre és hazugságokra válaszolgatásból. Az RMDSZ is ahelyett, hogy felesleges replikákat fogalmazna meg, inkább tehetne valamit a város és a környék érdekében.