Oltatnál korona ellen?

Vasárnap délután 6-ig 960 egészségügyi alkalmazottat oltottak be az ország összesen tíz kórházában COVID-19 ellen, hétfőtől pedig te is jelentkezhetsz itt, ugyanis üzembe helyezték a COVID-19 elleni oltásra jelentkezők elektronikus platformját.

Az országos stratégia értelmében hétfőtől az első szakaszban oltásra jogosult személyek iratkozhatnak fel, vagyis az egészségügyi alkalmazottak és a szociális gondozók. A második szakaszban a veszélyeztetett személyek és a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók jelentkezhetnek. A harmadik szakaszban pedig a lakosság minden további tagja iratkozhat.

A feliratkozás lépései a következők: a https://programare.vaccinare-covid.gov.ro felületen létrehozunk egy saját fiókot az azonosítási adatok és telefonszám alapján. A fiók révén jut tudomásunkra az oltási központ, ahol be fognak oltani, és az első, valamint a második beoltás dátuma. A beütemezéskor a platform létrehoz egy dokumentumot, amely alapján a kijelölt időben jelentkezni lehet az oltási központban. Az oltási központ szűrővizsgálati részlegén érvényesítik majd az előjegyzést a dokumentumon lévő QR-kód beolvasása vagy a személyazonossági igazolvány alapján.

Kedden újabb, összesen 140.400 dózist tartalmazó vakcinaszállítmány érkezik Romániába a Pfizer-BioNTech cégtől. Az oltásadagok légi úton érkeznek a fővárosi, a temesvári és a kolozsvári repülőtérekre, közölte a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság. A vakcinák szállítása biztonságos körülmények között, szárazjéggel és lezárt fóliával ellátott speciális tartályokban történik.

Az otopeni-i reptérre érkező vakcinaadagok egyrészét a Cantacuzino intézetbe, a maradékot a Brassóban, Craiován, Konstancán és Iaşi-ban lévő regionális központokba szállítják. A Kolozsvárra, illetve Temesvárra érkező adagokat a katonai kórházakban kialakított tárolási központokba viszik. Az oltásokat a következőképpen osztják szét: Bukarest 40.950, Iaşi 25.350, Kolozsvár 29.250, Konstanca 8.775, Craiova 12.675, Brassó 12.675, Temesvár 10.725 adagot kap, írja az Agerpres.

Â