Olcsóbb lett a benzin, de hamarosan megint drágulhat

Kicsit jobb ránézni: szeptember 20-án 6,78 lej a benzin és 8,12 lej a gázolaj a II. Rákóczi Ferenc utcai Petromnál Székelyudvarhelyen.

Az utóbbi napokban egyre kevesebbért kínálják a benzint a benzinkutak, 7 lejnél olcsóbban is hozzá lehet már jutni egy liter standard benzinhez.

A sofőrök örömét azonban beárnyékolja az, hogy október elsején lejár a literenként 50 banis támogatás határideje, a hatóságok pedig még nem döntöttek arról, hogy két hét múlva visszatérnek-e a valós, segítség nélküli árakhoz. Egyes források szerint azon is gondolkodnak, hogy a támogatást csak a standard termékekre adnák, a prémiumra nem, írják a Știrile TVR weboldalán. A Mediafax értesülései szerint pedig csak a gázolajra tartják meg a kompenzációt.

Év eleje óta

a benzin 20 százalékkal drágult, a gázolaj 37 százalékkal – beleértve az 50 banis árkedvezményt is –, írják az Agerpres hírügynökség weboldalán a Versenytanács által közölt adatokra hivatkozva. Szeptember 2-án a standard benzin átlagára 7,39 lej/liter volt Romániában – az 50 banis kedvezménnyel –, míg a gázolaj literét átlagosan 8,37 lejért adták kedvezménnyel. Ha a kedvezményt nem számoljuk, év eleje óta a benzin ára 28%-kal, a gázolajé pedig 44%-kal emelkedett.

Az üzemanyagárak meghatározásakor relevánsabbnak tekintett Platts benzin- és dízelárfolyam, valamint a kőolaj tranzakciós ára 2014 óta most van a legmagasabb szinten, bár az idén júniusban regisztrált történelmi csúcshoz (117 dollár/hordó) képest szeptemberre jelentősen, 90 dollár/hordó körüli szintre csökkent.

Összehasonlítva az Európai Unió áraival,

Romániában a benzin átlagára folyamatosan az uniós átlag alatt volt – derül ki az Európai Bizottság szakportáljának adataiból. Ami a gázolajat illeti, a helyzet az elmúlt 13 hónap nagy részében hasonló volt, az idei év májusát, júliusát és augusztusát kivéve, amikor a dízel romániai átlagára az uniós átlagárral azonos szinten volt, sőt kissé meghaladta azt.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a Románia által az EB-nek jelentett árak nem tartalmazzák az üzemanyag-forgalmazók által a 2022/106-os sürgősségi rendelet július 1-jei bevezetését követően alkalmazott 50 banis árcsökkentést. Ezért a romániai fogyasztók által fizetett tényleges árak 1000 literre számítva körülbelül 100 euróval alacsonyabbak, mint a Bizottság által közzétett értékek.

A legfrissebb, az augusztus 29-e és szeptember 4-e közötti időszakra vonatkozó adatok szerint az uniós átlaghoz viszonyítva a benzin ára adókkal együtt 10%-kal volt alacsonyabb (10. hely), adó nélkül 6,7%-kal (21. hely), adó nélkül és az 50 banis kedvezménnyel együtt pedig 14%-kal. A gázolaj ára adókkal együtt 4%-kal volt alacsonyabb volt az uniós átlagnál (12. hely), adó nélkül 1,4%-kal (16. hely), adó nélkül és az 50 banis kedvezménnyel pedig 8,2%-kal.