Olcsóbb lesz a vaj és a szilvaíz

A mezőgazdasági minisztérium kedden közzétett rendelettervezete szerint a jelenlegi 21 helyett már csak 17 alapélelmiszer árrését korlátozzák további két hónapig. A listáról lekerült a kalács, a rizs, a paradicsomsűrítmény, a margarin, az élesztő és a darált hús. Felkerült viszont a hagyományos szilvaíz és a vaj.

A hozzáadott cukor nélkül készült szilvaízt azért tették fel a listára, mert a boltokban a kereskedelmi árrése nagyon magas a romániai termelők előállítási költségeihez képest, ez pedig elriasztja a fogyasztókat, hogy a terméket megvásárolják. Gyakorlatilag a termelőtől a polcig az ár megduplázódik, és az emberek a más országokból importált, de sok hozzáadott cukorral rendelkező olcsóbb termékeket választják, számolt be a HotNews. 

A 17 élelmiszer, amelyeknek az árrését további két hónapra korlátozzák a következő:

Még 60 napig tart

Az alapvető élelmiszerek árréskorlátozásának további két hónappal való meghosszabbítását Facebook-oldalán jelentette be hétfőn Marcel Ciolacu miniszterelnök. A HotNews forrásai szerint a kormány szerdán fogadja el ezt a rendeletet.

Ciolacu döntését azzal indokolta, hogy a román állampolgároknak továbbra is szükségük van az élelmiszerárak stabilitására, „a múltkori spekulatív áremelési őrület után.” Posztja szerint az intézkedés hozzájárult az inflációcsökkenéshez és szinten tartotta a lakosság vásárlóerejét, számol be az Agerpres.

Emlékeztetett, hogy az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2023 decemberi árak 5,8 százalékkal voltak magasabbak a 2022 decemberi árakhoz képest, míg az árréskorlátozás bevezetése előtt, 2023 júniusában ez a különbség közel 18 százalék volt 2022 júniusához képest.

Ciolacu azt írta, folytatja párbeszédét az áruházláncok képviselőivel, hogy közösen hosszú távú megoldást találjanak az árak ellenőrzés alatt tartására.

A kiemelt kép illusztráció / forrás: pixabay.com