Olasz és lengyel győzelemmel járt le a székely körverseny

Fotó: HALMÁNYI ZSOLT/Tour of Szeklerland Facebook-oldal

Miután a lengyel Paterski megnyerte a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny harmadik szakaszát, két szakasz állt még a kerékpárosok rendelkezésére, hogy utolérjék összetettben csapattársát, a szintén lengyel Szymon Rekitát, aki a második szakasz megnyerése után állt az összetett verseny élére.

Jött tehát a negyedik, Sepsiszentgyörgy és Hargitafürdő közötti szakasz, amely során a versenyzők – akárcsak a második során – ismét áthaladtak Udvarhelyen, de a sportág helyi szerelmesei ekkor már nem tapsolhatták meg a mezőny egyetlen udvarhelyi kerekesét, Szász Dávidot. A Team Novák sportolója nem fejezte be a harmadik szakaszt, így kiszállt a versenyből.

Már nem volt ott, amikor a negyedik szakasz hargitafürdői emelkedőin egy boly elszakadt a mezőnytől, benne az esélyesekkel. Közülük végül Cristian Raileanu indult meg az utolsó kilométereken és a támadása nem volt hiábavaló, még akkor sem, ha nem sikerült leszakítania a lengyel éllovast, sem a második helyen álló román versenyzőt, Emil Dimát, de a szakaszt megnyerte. Dima lett a második, és az olasz Andrea Debiasi a harmadik, így az utóbbi összetettben felkapaszkodott a negyedik helyre, Rekita, Dima és Paterski mögé, és felölthette a legjobb 23 év alatti versenyzőnek járó trikót. Ami az utolsó, Udvarhelyről induló szakasz után is őt illette.

A Városháza téren szombaton, augusztus 13-án már alig több, mint kilencvenen írták alá a jelenlétet az eredetileg százhúsz fős mezőnyből, és 12 óra 45 perckor el is startoltak, hogy megtegyék utolsó 150 kilométerüket, amelynek végén Csíkszeredában volt a befutó.

Picit szétszakadt a mezőny, de körülbelül negyvenen együtt érkeztek a befutóhoz, amelynél az első szakaszt is megnyerő olasz sprinter, Dalla Valle volt a leggyorsabb. Az első bollyal ért célba Szymon Rekita is, aki így meg tudta védeni az összetett elsőségért járó piros trikót. A második Emil Dima lett – így ő nyerte a legjobb román versenyzőnek járó kék trikót –, Maciej Paterski pedig a harmadik. A legjobb magyar az összetettben kilencedik helyen záró Karl Ádám lett, a legjobb sprinter Dalla Valle, a legjobb hegyimenő Jarri Stravers, míg a csapatversenyt az olasz Beltrami Tre Colli nyerte.