Olasz erő és szenvedély egy pohárban

A számok és a mozaikbeton a kommunizmus éveit jelzik
A szerző felvétele

A Lechburg alapköveit 1962-ben, még a kommunizmusban tették le. Akkoriban nem ez volt a neve. A borpincét a kommunizmus után egy kolozsvári befektető vette meg. Egy pár év sikertelen próbálkozás után csődbe ment. Az épület és a hozzá tartozó berendezés használható állapotban volt, de sokat renováltak és sok renoválás van még tervben.

Ekkor került a milánói Ettore és Cristiano Guarato kezébe. Olasz erővel és passzióval fellendült a volt kommunista pincészet. Mindenki örömére, mert amit teremtettek itt, az meghaladja az átlagost.

Régi, de felújított betontankokban erjesztik és részben érlelik a bort. Ezzel betartják a lekencei hagyományt, hisz régebb is ezeket használták. A megmaradást és természetes fenntarthatóságot propagálva környezettudatosan, minősített bio szőlőből készítik boraikat.

Megőrzik, amit meg lehet: inox helyett felújított betontartály
A szerző felvétele

Ez mit is jelent egy borpincénél?

Nemcsak a hagyomány játszik ebben nagy szerepet, hanem környezetünk tisztelete, óvása és megvédése is. Minél több vegyszert használ az ember, annál nagyobb esély van arra, hogy tönkremegy a föld minősége, ezáltal megrövidítve a termőföld élettartamát. Ezért fontos a biodiverzitás!

A lechburg-i szőlő megművelésében három alapkőre építenek: prevenció, fenntartás és megőrzés. Ha megőrizzük a szőlő természetes környezetét, megadunk neki mindent, hogy saját magát fejlessze és megvédje. Kisebb beavatkozások nélkül viszont ez sem megy, hisz nagyon sokat kell kapálni.

A szerzőről

Ozsváth Kinga sommelier Németországban végezte a borpincér iskolát ahol az IHK Akadémián szerzett oklevelet és rendelkezik a WSET harmadik fokozatával is. A külföldön élő sommelier egy évet tartózkodik itthon 2020 májusától, ezalatt a Villa Vinea pincészetben dolgozik, és céljául tűzte ki az erdélyi pincészetek feltérképezését, leírását. A vele készült interjút és az előző írásait itt olvashatod:

» KINGA, ISZOL TE RENDESEN?
» TOSZKÁNA A KÜKÜLLŐ MENTÉN
» LILIAC: A BOR, AMITŐL FORR A VÉRED
» JÓ BOR CSAK AZ ÉDES?
» HA MÁR A KEZDETEKTŐL ÖSSZEÉR A SZŐLŐ
» SZERELEMFÉLTÉSBŐL SZÜLETETT A PLÉBÁNOS
» SÓBÓL BOR?
» A REJTÉLYES VÖLGY TITKA
» A BORBAN KIFIZETETT FRESKÓ TÖRTÉNETE
» ZAIG: A HAGYOMÁNY, A MODERNITÁS ÉS AZ ERDÉLYISÉG MEGTESTESÍTŐJE

A szőlősben kizárólag rezet és ként használnak néhány betegség elhárítása, gyógyítása érdekében. Az így gondozott szőlő nem terem sokat, viszont a szőlőfürtök sokkal több tápanyagot kapnak, ami a minőségüknek kedvez. Ettore egyik szemével sírva, másikkal nevetve meséli, hogy nagyapja, aki ugyancsak borászkodott, egy hektár szőlősből 30 tonna szőlőt szüretelt, itt átlagban 3 tonnánál többet ritkán érnek el. Nem könnyű munka így gondozni, de a minőség meghálálja a kemény munkát.

Átlagban 400.000 üveg bort készítenek egy évben, viszont vannak évek, amikor kevesebbet. Ilyen volt a 2020-as év, amikor ennek csak felét tudták kihozni a termésből.

A muskotály, ha arany

Érdekességként egy arany muskotályt (golden muscat) kóstoltunk meg, amit késő őszig hagynak a szőlőtőkén, hogy jól beérjen. Így egy late harvest-nek is megfelelne. Észak-Olaszországban ismert ez a szőlőfajta, hasonlít az ottonel muskotályra, de nagyobb szőlőszemei vannak, nagyon rezisztens, ezért is lehet olyan sokáig érlelni. A bor száraz, aromás jázmin és akácillattal, ízében ott van a nyári alma, érett körte és ananász. Teste szolid és összetett. Az alkohol kellemes melegséget terjeszt a szájüregben. Lecsengése kellemes, moderált.

Két vörös szőlőfajtájuk van, amiből két vörösbort és két rozét készítenek. A vörös feketeleánykát is megkóstoltuk. Illata szilva, vadcseresznye és fekete ribizli érzését kelti, ha tovább szellőzik, érezhetővé válnak a komplexebb aromák is, mint a dohány, a szilvalekvár és a karamell. Teste elegáns, a csersavak selymesek, lecsengése nem túlságosan hosszan tartó.

Dicséretre méltó munkát végeznek vendégszerető, melegszívű olaszsággal. Nyugaton sok bio pincészetet lehet találni, nem úgy itt, Romániában, Erdélyben. Remélhetőleg példaadással járul majd a lechburg-i pince ennek megváltoztatásához.

Székhely: Lekence
Borvidék: Erdély-Hegyalja, DOC Lechința
Alapítva: 1962, a mostani tulajdonosok 2015-ben vették meg
Hektár: 70
Szőlőfajták: chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc, tramini, golden muskotály, rajnai rizling, királyleányka, fehérleányka, neuburger, pinot noir, feketeleányka
Talaj: agyag, homokkő
Magasság: 350 – 500 m
Borász: Cristiano Guarato
Weboldal: www.lechburg.com
Telefonszám: +40 751 223 917