Október 23-ra emlékeznek zenével

Az október 23-i események megemlékezése kapcsán szervez hangversenyt a filharmónia, műsoron kortárs erdélyi magyar zeneszerzők művei lesznek: felcsendülnek Köllő Ferenc Népdalszvit, Andreas Baksa Viola Pannonica, Orbán György Udvari Tánczok és Fazakas Aaron Stalactite című művei. A szólista Antal Sándor brácsás lesz, vezényel Werner Gábor.

A koncert október 22, vasárnap 18 órától lesz a Belvárosi Református templomban. A belépés ingyenes.

Köllő Ferenc: Népdalszvit

Köllő Ferenc Gyergyóditróban született 1951-ben. Iskoláit Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Bukarestben végezte. 1974-től Csíkszeredában tevékenykedett, kórust, fúvószenekart és iskolai zenekarokat tanított, emellett hangszerelt és komponált. 2006-ban munkásságáért Bartók Béla-emlékdíjat kapott, 2014-ben Rónai Antal-díjjal tüntette ki a Románia Magyar Dalosszövetség, 2019-ben az EMKE Nagy István-díjában részesült.

Népdalszvit című művében autentikus népi dallamok néhány, vidékünkre jellemző változatát dolgozza fel. A bevezetőben – otthonos alaphangulatot teremtve – a fenyvesek zsongását idézi meg. Az első dallam – Repülj madár, repülj – Menaságról való, majd ezt követi egy ugyancsak menasági táncdallam, egy polka. A szerző utána egy melódia erejéig Felcsíkra kalauzolja a hallgatóságot, majd két csángó dallamváltozat következik a Gyimesekből: Tavaszi szél vizet áraszt, illetve Tatros partján nem szabad lefeküdni. A Gyimesekből Udvarhelyre vezet az út, ahonnan egy Marosszéki forgatóst hallunk, majd befejezésül egy felcsíki szökőssel zárul a mű.

Andreas Baksa (Baksa András): Viola Pannonica

Baksa András (1950-2016) erdélyi származású zeneszerző, Bartók-tanítvány. Viola Pannonica című művét a Weinklang Festival megrendelésére, Herbert Kefer brácsaművész kérésére komponálta. A cél az volt, hogy a mű tükrözze Burgenland kulturális és történelmi értékeit, hagyományait. Így jelenik meg a kompozícióban – a magyar dallamok mellett – a horvát népdal, a bécsi keringő stilizált változata, sőt egy cigány dallam is.

Orbán György: Udvari tánczok

Orbán György marosvásárhelyi születésű zeneszerző, aki 1979 óta Budapesten él és alkot. Életművében központi helyet foglalnak el az egyházi jellegű kórusművek, de színpadi műveket, hangszeres darabokat, filmzenét is komponál. 2011-ben írott, Udvari tánczok című művében kódexek anyagából válogatott egy csokorra való dallamot és dolgozta fel ezeket vonószenekarra. Az öttételes zeneműben felcsendülő régi táncok a velünk együtt élő múltat jelenítik meg, mai köntösbe bújtatva.

Fazakas Aaron: Stalactite

Fazakas Aaron kolozsvári kortárs zeneszerző ebben a művében olyan zenei nyelvezetet, kifejezésmódot hoz létre, amely – kifinomult eszközökkel – néhány rendkívül erőteljes képzeletbeli áramlás feltörését kívánja sugalmazni. A darab ötvözi a jazzmuzsika elemeit, a protestáns korált, és egy kötetlen dallamvilágot tár elénk, amely miniatűr formában a kíváncsiság, spontaneitás, frissesség és tisztaság kifejezéseként jelenik meg előttünk.

Antal Sándor

Csíkszeredában született. Tanulmányait a kolozsvári zeneakadémián végezte, majd a Graz-i Konzervatórium mesterképzésén folytatta, ahol kiváló minősítéssel diplomázott. Kiváló muzsikusok – Kurtág György, Sorin Gherbanovschi, Marius Ungureanu, Schiffer Ervin, Haffner Eszter, Răzvan Popovici, Roland Daugareil és Herbert Kefer – irányításával azon sokoldalú zenészek egyikévé vált, akik könnyedén játszanak úgy zenekarban, mint kamarazenei formációkban, de szólistaként is.

Az évek során különböző zenekarokkal és kamaraegyüttesekkel Európa szinte minden országában fellépett. Emellett koncertezett Japánban, Dél-Koreában, Kínában, Izraelben, Cipruson, Törökországban, Oroszországban, az Egyesült Arab Emírségekben, Nagy-Britanniában. 2020-ban visszatelepedett Romániába és itt végzi sokoldalú zenei tevékenységét.

Werner Gábor

1969. szeptember 2-án született Budapesten. Zenei tanulmányait ötévesen kezdte gordonka szakon, majd zongorán és ütőhangszereken folytatta. Gimnáziumi tanulmányai után 1988-tól 1991-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatára járt gordonka szakra, itt szerezte meg első diplomáját. A főiskolai tanulmányok mellett a győri színház zenekarában játszott. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző-szakára, ahol Lukács Ervin és Gál Tamás növendéke lett. Később számos magyar zenekart dirigált vendégkarmesterként. 2000 óta a Békés-Tarhosi Zenei Napok keretében megrendezett Jeunesses Musicales vonószenekari tábor karmestere.

Vendégszerepelt Hollandiában, Olaszországban, Svájcban, Németországban és Erdélyben. 2002-ben meghívást kapott Spanyolországba a Sant Feliu de Guíxols-i fesztiválra, ahol többek között Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művét dirigálta. 2002 májusában részt vett a Magyar Televízió X. Nemzetközi Karmesterversenyén.