Oktatási időn kívül is ingyen használhatnák a sportpályát a diákok

Lehetővé tennék az iskolákhoz tartozó szabadtéri sportpályák oktatási időn kívüli ingyenes használatát – szavazta meg első házként a szenátus a törvénytervezetet.

A tervezet értelmében a gyermekek szülő vagy felnőtt felügyelete alatt használhatják az iskolák szabadtéri sportlétesítményeit úgy, hogy be kell tartaniuk az oktatási intézmények által kidolgozott szabályzatot, és nem zavarhatják az ott zajló oktatási tevékenységet.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta, a jogszabálytervezet célja az, hogy ösztönözzék az egészséges életmódot azáltal, hogy megnyitják a sportpályák használatát a gyerekek számára. Románia ugyanis a szabadidős sporttevékenységek terén az utolsók között helyezkedik el az Európai Unióban, egy ilyen kezdeményezés aktívabb és egészségesebb életmódra ösztönözheti a lakosságot.

Fontos megjegyezni, hogy a sportlétesítmények használata nem befolyásolhatja az iskolák oktatási programját – tette hozzá Novák Csaba-Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke.

A beltéri sportlétesítményeket az iskola belső szabályzata szerint ingyenesen vagy előre megszabott bér fejében használhatják a jogi és magánszemélyek.

A jogszabálytervezetről a végső döntést a képviselőház hozza meg, és az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba. 

Székelyudvarhelyen

ennek a tervezetnek hatályba lépése nem hozna nagy változást, a megkérdezett iskolák mindegyikében már korábban is használhatták délután a tanulók a sportpályát, az oktatási tevékenységen kívül is. A Móra Ferenc Általános Iskola pályáján rendszerint este nyolcig edzések folynak, amin leginkább az iskola diákjai vesznek részt, természetesen teljesen ingyen, felügyelet mellett, mondta el az intézményvezető, Tifán Irén.

A Bányai János Műszaki Szakközépiskola kinti sportpályáját szintén használhatták már korábban is a tanulók iskolai tevékenységen kívül is, csak kérést kellett leadniuk, de feltétel volt az is, hogy kizárólag tanári felügyelet alatt történjen az adott sporttevekénység, ez alól a bentlakó diákok sem jelentettek kivételt, mondta el Szakács Paál István igazgató.

Agerpres