Őket segítheted, itt adományozhatsz idén karácsonykor

Ha idén nemcsak a közvetlen környezeted, a család és a barátok szívébe szeretnél egy kis örömet lopni, hanem nehezebb sorsú embertársaid vagy négylábú pajtások megsegítésére is fordítanál pénzt és energiát, jó hírünk van: megteheted!

Összegyűjtöttük azokat a helyeket, intézeteket és kezdeményezéseket, ahol idén karácsonykor és már az ünnepek előtt is tárt karokkal várják és fogadják adományokat. Ha kezdetben csak egy kávé árával is, de érdemes beszállni a jótékony cselekedetek sorába. Mutatjuk, hol és hogy csatlakozhatsz!

Ha addig nem tetted meg, december 25-én az iskolaalapításon dolgozó Erdélyi Magyar Látássérültekért Alapítvány jótékonysági hangversenyén adományozhatsz, 18 órától a belvárosi református templomban.

A Gyulafehérvári Caritas idén három projektjére gyűjt adományokat: a mélyszegénységben élő gyerekeket segítő Szent Erzsébet-gyűjtésre, a Gyermekek fejlesztésére, és az Meleg étel időseknek kezdeményezések támogatására lehet utalni a segítő szervezet honlapján.

A Kis Szent Teréz Plébániában az elmúlt évekhez hasonlóan megszervezik a karácsonyi szeretetakciót: tartós alapélelmiszereket és pénzadományokat gyűjtenek, amelyeket az ünnepre továbbítanak a családoknak. Az adományokat december 15-ig várják a plébánia irodájában, a Forrás utca 2. szám alá.

A Művelődési Ház a Székelyudvarhelyi Caritas-szal együtt szervezi meg idén is az ünnepi adományozást: december 18-ig várnak fiúk és lányok számára becsomagolt, felcetlizett ajándékokat. A Művelődési Ház előterében elhelyezett karácsonyfa alá várják a csomagokat, a Caritas csapata pedig eljuttatja oda azokat, ahol a legjobban örülnek nekik. A cipősdobozba játékot, csomagolt finomságot, könyvet, ruhát, kiegészítőt lehet tenni, olyasmit, aminek az ajándékozó is örülne karácsonykor, de nem törékeny vagy romlandó. A szervezők arra kérnek, hogy ízlésesen és biztonságosan csomagoljuk be a dobozokat, a csomagok legyenek teljesen zártak, illetve ragasszunk egy cetlit a doboz valamelyik sarkára, amin szerepeljen az, hogy lánynak vagy fiúnak szóló ajándék van-e benne, és hogy hány évesnek szánjuk (például: fiú 9-12 évesnek, lány 2-3 évesnek, mindegy 7-8 évesnek).

A Rotary Klub két karitatív lehetőséget kínál az ünnepek közeledtével: forralt bor árusításával gyűjtenek adományokat a szociális projektjeik finanszírozásához, illetve tartós élelmiszert tartalmazó csomagokat osztanak ki a tanyavilág rászoruló háztartásai közt. Mindkét kezdeményezéshez lehet csatlakozni az adakozni kívánóknak.

A Szent Gellért Alapítvány idén is fogyatékossággal élő gyermek számára gyűjt a HAJRÁ,…! kampány keretein belül, december 22-ig várják az adományokat egy beszédgeneráló tablet beszerzéséhez, amelyet egy beszédképtelen fiatal számára szeretnének beszerezni. Ezúttal, adatvédelmi jogok tiszteletben tartása végett, a szervezők elkerülik a név- és képközlést, de bárkinek szívesen nyújtanak további információt, ha kapcsolatba lép velük az ilyes.kinga@szga.ro e-mail címen, vagy a 0755.533.101-es telefonszámon. Utalni a RO68RNCB0158015355030001 bankszámlaszámra lehet, tárgy: HAJRA ADOMANY.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnál idén nemcsak a futó projektekre, kezdeményezésekre lehet támogatást küldeni, hanem adományozási utalványt is lehet vásárolni. A minimális 50 lej/utalvány értéktől fölfelé bármekkora lehet az értéke egy utalványnak, és azoknak a cégeknek vagy magánszemélyeknek szól, akik az adományozás élményét szeretnék ajándékozni. Az eljárás részleteiről és az adományutalvány megvásárlásáról itt olvashatsz.

A Tegyünk Egymásért Egyesület a hátrányos helyzetű gyerekek és családok megsegítésére gyűjt idén is adományokat: akciójukról a tegyunkegymasertinfo@gmail.com emailcímen vagy közösségi oldalukon lehet érdeklődni. Aki pénzt utalna az Egyesületnek, megteheti a következő bankszámlákra: RO88BRDE210SV48771312100 (RON) vagy RO27BRDE210SV58060282100 (EURO).

Amennyiben tudsz olyan kezdeményezésről, ahol további adományokat gyűjtenek vagy akár a te egyesületed vesz részt ilyen akcióban, írd meg nekünk a részleteket szerkesztoseg@uh.ro címre, és mi eljuttatjuk az infót az olvasóinkhoz. Örömteli és önzetlen adakozást mindenkinek!

(Cikkünk folyamatosan frissül)

Kiemelt kép: unsplash