Ők nyerhetik meg a városi gólyabált

Van köztük vlogger, leendő tiszteletes, állatorvos-jelölt és olyan is, aki félig balkézzel írná az érettségit. Szavazz a kedvenc gólyapárodra!
Fotó: SZABÓ APOR ÉS GÁL ELŐD

Gólyamustrára megyünk Aporral az Udvarhelyi Fiatal Fórumhoz, mert kíváncsiak vagyunk, hogy idén kik lépnek színpadra a koronáért. Csekkold le te is őket, és cikkünk végén szavazz a kedvenc gólyapárodra!

„Öt perc hírnév” – ejti el a refis gólyalány, miután elárulom látogatásom célját. Vele és párjával egyébként egy másik helyszínen és alkalommal találkozom, mint a többi párral, a gólyamustrán ugyanis a gólyalány éppen a fogorvos székében csücsül. Meg is súgja: elárulták neki, hogy nagyjából miket fogok kérdezni.

Refi

Tóth Szilárd szimpatizált a Refivel már a felvételi előtt, most filó-teó szakos tanuló. A jövőjét illetően konkrét elképzelése nincs, a rajzoktatással kacsintgat. Sebestyén Adél ugyanerre a szakra jár, ez vonzotta, a Gimi nem az ő világa, ezért döntött a Refi mellett. Amiatt is, hogy egy évfolyamon öt helyett két osztály van és ezt jó közösségkovácsolónak gondolja. Cukrászattal kapcsolatos dolog szeretne lenni Adél, és mielőtt visszakérdeznénk, hogy ugye nem tepsi, már mondja is, hogy a konyhában sürgő-forgó valaki.

Szilárd az ismerősei unszolása miatt lett gólya, és nem felejti el azt az üdvrivalgást, ami a színpadon fogadta őket. Adél eleinte nem akart gólya lenni, aztán telebeszélték a fejét, hogy nincs vesztenivalója és nagyon nagy élmény lesz, ezért lett főgólya.

„A legérdekesebb pillanat szerintem az volt, amikor kimondták a nevünket, hogy nyertünk, de mi nem hallottuk, csak álltunk ilyen idióta fejjel a színpadon, és vártuk, hogy mi történik. Miután megtudtuk, hogy nyertünk, azt hittük, visszaveszik, mint az Oscar-díjat” – lelkendezett a Refi-gólyabál díjátadójáról Adél. Ő további élményekkel akar gazdagodni, Szilárd egy dobogós helyet szeretne megcsípni a városin.

Amikor Adélt arra kérem, hogy osszon meg magáról valami különlegességet, kiderül, hogy idén elhatározta: tizenkettedik végére bal kézzel is meg akar tanulni írni. Így fél órával hamarabb végezhet majd az érettségin, ahol egyszerre két kézzel ír majd. Szilárdról azt nem tudják sokan, hogy krosszmotorozik.   

Gimi

Varga Boglárka Maros megyéből, Gyulakutáról tette át székhelyét Székelyudvarhelyre. Természettudományra jár, testvére biztatására választotta a Gimit, a szakot azért, mert úgy gondolja: innen sok helyre mehet tovább tanulni. Bogi az orvosi és a tanári szakmán gondolkodik.

„Hogy miért pont a Gimi? A család” – vágja rá keresztapásan Széles László angol-természettudomány szakos gólya. A szakot ő is azért választotta, mert szerteágazónak látja, és szerinte nem korlátozódnak le a lehetőségei a középsuli elvégzése után. Ez fontos volt neki, hiszen egyelőre nem tudja, milyen pályán indul el felnőttként, csak azt, hogy elsősorban boldog szeretne lenni, ha nagy lesz.

László az osztálytársak nyomására vállalta be a gólyaságot, Bogi pedig intris szobatársai unszolására. A gimiseknek a „Vox Gimi” volt a kedvenc pillanatuk iskolája gólyabáljáról. A fiúgólya azt mondja, hogy aki ott volt, az tudja, miről van szó: „A D osztályos főgólyától, az egyik legjobb barátomtól kérdezték, hogy mi az iskola kórusának a neve, ami Vox Gimiensis. Danika azt mondta: Vox Gimi, erre a műsort vezető Golyó szólt neki, hogy majdnem, Dani folytatta a találgatást: Gimi Vox. Voxis Gimi, Gimis Vox, Gimis Voxis, minden volt”. A gimis srác nem szeret közhelyeket puffogtatni, nyerni szeretne, mondja, amikor Bogi azt állítja, hogy szórakozni jöttek.

Megkérem őket is, hogy mondjanak valamit magukról, amit sokan nem tudnak róluk. László nagyon vallásos, Bogi pedig azt vallja, hogy kreatív, erős páros lesznek ketten.  

Bányai

Pál Kitti és Simó Árpád a Bányait képviselik az idei megmérettetésen. Kitti fodrásznak tanul, és tudatos lépés volt tőle, hogy ezt választotta, felnőttként is hajkoronákkal szeretne foglalkozni. Árpi CNC-marógép kezelőnek tanul, mert a szülei szerint ez egy jó szakma, jól meg lehet élni belőle. Egyelőre mindketten azt kapták, amit vártak a Bányaitól, Árpinak már meg is tetszett a CNC programozás.

„Bejöttek az osztályba, kiválasztottak embereket, kérdezték, hogy akarnak-e gólyák lenni, s aztán mondták: ha akarsz, ha nem, az leszel” – meséli nevetve a bányais fiú, hogyan történt a kiválasztás. Persze, nincs bajuk a gólyaléttel, sőt, szeretik a színpadon, hogy őket nézik, rajtuk nevetnek az emberek. Hogy egymást mennyire bírják, azt nem tudtuk meg, mindenesetre a sulis gólyabálon a tojásos feladat volt a kedvencük. Kérdéseket tettek fel nekik, és ha tudták a választ, a társuk fején törhették szét a tojásokat. A városin a legfőbb céljuk az, hogy jól érezzék magukat és kihozzák magukból a maximumot.

Árpi tud komoly lenni, Kitti pedig tök kedves, ezeket a különlegességeket osztják meg magukról a bányais fiatalok. Utóbbi elmondja, hogy az osztálykiránduláson sokan azért nem mertek szóba állni vele, mert az Instagram oldala alapján nagyképűnek gondolták, holott egyáltalán nem az.

Palló

Ugye nem fogják leharapni a fejünket? – kérdezi megszeppenve a pallós gólyalány, Pócs Boróka. Bencze Szilárddal ketten alkotják az iskola „hadba induló” alakulatát. Boróka képzőművészetet, Szilárd zenét tanul, habár először a Refibe szeretett volna menni. Végül nem bánta meg, hogy a Pallóba felvételizett, mert tiszteletes szeretne lenni, a kántáláshoz pedig jól fog jönni neki a zene. Boróka nagyon céltudatos, művészettörténésznek készül, a szobrászat is érdekli, de amikor meglát egy-egy nagyon profi művet, elbizonytalanodik magában.

Egy kötelező castingon vettek részt, itt választották őket gólyának, és nem is bánják, mert rengeteg új ismerősük lett, mindenki köszön nekik, amikor bemennek a suliba, egy kicsit kiemelkednek a többiek közül, és ez „de jó”. A Palló gólyabálján az egyik feladatnál sikerült rávenniük a közönséget, hogy velük táncoljanak, ez marad a legemlékezetesebb pillanatuk arról az estéről. Azt kérdezem tőlük, mik a céljaik, Boróka rávágja, hogy „egyértelmű”, megőrizve a beszélgetés elején kialakult céltudatos imázsát.

Különlegességként Szilárd azt említi meg magáról, hogy szereti a néptáncot és a történelmet, Boróka a világirodalommal van ugyanígy.

Marin Preda

„Ha kérdőn néz vagy valami, amikor ő kell, hogy válaszoljon, akkor lehet, hogy nekem kell válaszolni” – vág bele Veres Bogi, a Marin Preda-s gólyalány a mondandójába, de Codreanu Mihai gólyafiú is nagyon jól megállja a helyét. Mindketten természettudományokat tanulnak, a fiúnál elég egyértelmű volt, hogy ott folytatja tanulmányait, ahol nyolc évet lehúzott, Boginál bonyolultabb a helyzet. „Nekem anyukám szerette volna nagyon, hogy egy román iskolába menjek, és tanuljam meg a nyelvet, s az abszolválóm sem éppen úgy sikerült, ahogy szerettem volna” – magyarázza.

Nehezen megy neki a román, bele is sült a bemutatkozójába az iskolájuk gólyabálján, ezért nagyon nagy bűntudata volt Misivel szemben, mert a díjazásnál nem szólították őket az első háromba. Mikor kiderült, hogy a szervezők hibáztak, és valójában ők végeztek a második helyen, el is sírta magát Bogi. A győztes gólyalány nem beszél magyarul, a fiú nem tudott jönni, így iskolájuk a második helyezetteket delegálta a vetélkedőre. Bogi úgy gondolja, kell élni a lehetőségekkel, ezért lettek gólyák, és meg is érte, Misi szerint azóta másképpen néz rájuk a többi diák.

Valószínűleg a jövőben is másképpen fognak, ugyanis rendőr szeretne lenni, és az embereken segíteni. Édesapja katona, innen a határozott jövőkép. Bogi színész akar lenni, gyerekkora óta fejleszti magát, és jól is érzi magát a színpadon. Sokan nem tudják róla, hogy novellákat, verseket ír. Misi edzeni szokott, és egyszer a mellkasára ejtette a súlyzót, aminek a nyoma is megmaradt. A városi gólyabálra nyerni mennek pénteken, megmutatni azt, hogy bárkivel felveszik a versenyt.

Kós

Dániel Eszter és Lőrincz Bence a Kós gólyapárja, turisztika szakon tanuló diákok. „Ide osztott a gép” – bukik ki Bencéből, amikor kérdem, miért pont a Kós, de azért azt is hozzáteszi, hogy kezdi megszeretni. Milliomos szeretne lenni, ha nagy lesz, Eszternek nem tetszik az ötlet, ő inkább azt mondja, hogy még nem gondolkozott ezen.

Király a gólyaélet, mondják, másképpen állnak hozzájuk, nem b.szogatják őket, örülnek is, hogy gólyák. Őket is jól megkasztingolták az iskolájuk végzősei, bár állítólag Bencét már első nap kinézték, amiért szmokingban ment iskolába. Sulijuk gólyazsúrjáról az maradt meg bennük a legjobban, amikor kimondták, hogy ők nyerték meg a vetélkedőt, mert egyáltalán nem számították rá, azt hitték, hibáztak a feladatoknál. „A kedvenc próbánk a tánc volt. Bence nem tud táncolni, úgy be voltunk parázva, azt sem tudtuk, mit csináljunk, én fogtam a Bence derekát” – mondja kacagva Eszter. Szeretnék odatenni magukat a gólyabálon és remélik, ez minél jobb helyezéshez lesz elég.

Bence egyébként videóblogot vezet, Eszter meg semmi olyat nem tud megosztani velünk, amit sokan nem tudnak, mert egy nyitott könyvnek tartja magát.

Mező

Gothárd István állategészségügyet tanul, édesapja is állatorvos, szeretne a nyomdokaiba lépni. Párja, Vécsi Anna élelmiszerelemző technikusokat képző osztályba került, de nem oda vágyott, mert nincs köze ahhoz, amivel a jövőben foglalkozna. Koreográfus lenne, mondja nagy lelkesedéssel, már nagyon régóta foglalkozik ezzel.

„Mindenkit lecibáltak az udvarra, és aki szimpatikus volt, azt kihúzták a sorból, nekik volt egy kis casting” – mondja Anna. Ő szeretett volna gólya lenni, tetszik is neki a gólyalét, mert szeret szerepelni, nagyon jól érezte magát, nem volt feszült, nagyon más szerinte, mint a közönségből nézni ezt. Istiből nehéz kihúzni a szavakat, a kedvenc próbáját azért mégis elmeséli: bekötött szemmel kellett egy akadálypályán áthaladnia úgy, hogy közben labdákat gyűjt be a színpadon. A páron nem érzi a nincs plusz nyomást, amiért tavaly iskolájuk győzött a gólyabálon – ha nem sikerül, akkor sem fognak csüggedni.

Anna a legkisebb kutyáktól is nagyon fél, nem egyszer kergették őt “fel valamire” kutyákkal, meséli magáról. Istit is kérdezem egy vele kapcsolatos különlegességről, de megint nagyon nehezen veszi rá magát a válaszra, ezért inkább azt kérdem: mitől fél? „Hát, hogy így fogalmazzak, inkább anyáméktól” – érkezik a válasz.

Peda

Karácsony Beátával nagy szerencséje van Ilyés Bencének, a Peda gólyalánya mutatja be nekem mindkettejüket. Angol természettudomány profilon vannak, mert még a jövőt illetően nincsenek konkrét céljaik, itt pedig sok a lehetőség.

Az iskolájukban minden kilencedikes castingon vett részt, ezt követően meg is kérdezték, hogy ki szeretne gólya lenni. Ők úgy voltak vele, hogyha már teljesítették a casting feladatait, akkor lesz, ami lesz, menjenek bele, mert biztosan felejthetetlen élmény vár rájuk. Mindketten a végzős szervezők táncát emelték ki a gólyabáljukról mint a legemlékezetesebb jelenetet – szerintük „nagyon tuti volt”. Bence azért a próbák közül is kiemel egy ötleteset: „ruhákat kellett elvenni a közönségből, és amíg ezekbe öltöztette a lány a fiút, addig a fiú reklámszöveget írt a hacukának.

„Tíz éve zongorázom, ott voltunk a szüleim haverjánál, megláttam a zongorát és elkezdtem ütni” – mondja el különlegességként magáról Bence, aki tutorial videókkal kezdte a tanulást, most már inkább hallás után zongorázik. Beáta szerint a barátai mindent tudnak róla, talán őket kellene megkérdezni, de ő maga is eléggé furcsaság, vagyis furcsa személyiségnek tartják. Most ők is arra fektetik a hangsúlyt, hogy jól érezzék magukat a gólyabálon.

Az idei városi gólyabált

november 23-án, pénteken rendezik 19 órától a Siculus Ifjúsági Házban és a felsorolt diákok képviselik iskoláikat a nagy megmérettetésen. Az Udvarhelyi Fiatal Fórum által rendezett vetélkedőt meg is ünneplik a diákok, a Jungle két termében is lehet majd táncolni, a nagyban Pici és Little B, a kicsiben Theo és Dubgrade felelősek a hangulatért.

 Betöltés ...