Ők kapták az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat

Bár a Magyar Kultúra Napja csupán január 22-én van, vasárnap este 18 órától a Művelődési Ház nagytermében az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület a 2004 óta tartó hagyományt meg nem törve, átadta az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat. 

Forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala / fotó: Magyari Hunor

Az idei évben az Életműdíjat László János nyugdíjas vállalkozó kapta, aki az egyesület Facebook-bejegyzése szerint, hozzájárult rokona, az ismert történész, régész és néprajzos, László Gyula professzor emlékének ápolásához. Rendszeresen támogatta a Homoród menti kiadványok megjelenését. A kezdetektől részt vett támogatóként és előadóként is a Simó Márton kezdeményezte faluképvédelmi programban. 

Anyagi támogatással segítette az unitárius egyházat, székelyudvarhelyi események helyszínéül ajánlja fel a tulajdonában lévő szálloda épületét, írják. „Az általa létrehozott és fenntartott Príma Rádió a közművelődés, tudományok, művészetek helyi vonatkozásairól hosszú időn át tudósított, az eseményeket dokumentálta. A helyi szinten fontos Príma Polgár cím létrehozását kezdeményezte, és az éves díjazásokat megvalósítja.”, sorolják a bejegyzésben.

Az Értékmentő díjat Bálint Irma kapta meg. A nyugdíjazott  tanárnő sokáig tanított Kápolnáson, ahol átvette és sikerre vitte a tájház ügyét. Segítségével létrejött a Kriza Jánosról elnevezett civil szervezet, amely elsősorban az iskolai tevékenységet és a falu fiataljait szolgálja. Felújíttatta az iskola épületét, gyermekkönyvtárat rendeztek be. Részt vállalt közművelődési események szervezésében, tanítványai számára könyvbemutatókkal, néptáncoktatással, népi kultúrához kapcsolódó eseményekkel hozta közelebb a helyi hagyományokat – áll a bejegyzésben. Hozzáteszik, munkássága messze túlmutat az iskolai hatókörön, többek között részt vesz a Homoród menti tevékenységekben is, a népviseleti bemutatókon ő ismerteti a kápolnásfalusi viseletet.

Hadnagy Jolán kapta az Értékteremtő díjat. A farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnökeként az író emlékének helyi és Kárpát-medencei ápolásában jeleskedett, illetve a farkaslaki közművelődési események egyik szervezője már jó ideje. Elemi osztályos diákok számára szervez színjátszó találkozót, amelyen környékbeli települések csoportjai lépnek fel. Részt vett a farkaslaki jeles napi események, ünnepi műsorok előkészítésében. Tamási testvére, Ágnes egykori lakása felújításánál is jelen volt, ami azóta közösségi események helyszínéül szolgál. A Hagyományőrzési Forrásközpont partnere volt az első Magyar Nyelv Napja megszervezésében.

A Közösségért díjban pedig a Homoródmente Művészetért Alapítvány részesült. A Homoródszentmártoni Román Viktor Alkotótábor szervezői a hetvenes évekből származó kezdeményezést folytatnak, amelynek eredménye tekintélyes mennyiségű műtárgy: festmények, grafikák, fotográfiák, sorolja a bejegyzés, melyek a Nagy-Homoród menti települések átalakulását művészi módon dokumentálták. 

Az utóbbi évtizedekben számos környékbeli és erdélyi, majd 1990 után határon túli alkotó vett részt a művésztáborban. A szervezet tulajdonában lévő alkotásokból főleg Székelyudvarhelyen szerveztek kiállításokat.