Ők irányítják majd a megye többi városát

Három RMDSZ, két EMSZ, egy PSD, két független és persze városunkban a  POL – ez a felállás Hargita megye kilenc városában.

Csíkszeredában

Korodi Attila, RMDSZ-jelölt lett a polgármester. A csíkszeredai választási iroda által közzétett adatokból az derült ki, hogy a csíkszeredai választópolgárok érvényes szavazatainak 72,66%-át (8.072 szavazatot) kapta a vasárnapi helyhatósági választásokon, áll az Agerpres oldalán. A polgármester Facebook-oldalán 73,78% százalékot említ. Őt Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje követi a sorban 1.340 szavazattal (12,06%), a PNL által indított Ţepeluş Marius 733, a PSD jelöltje, Matei Mircea 319, az USR-PLUS embere, Toşa Nicolae pedig 302 voksot kapott a csíkszeredaiaktól.

Az Állandó Választási Hatóság számításai szerint az RMDSZ-nek 15 tanácsosa lesz a városi önkormányzati testületben, az Erdélyi Magyar Szövetségnek 3, míg a PNL-nek egy.

Csíkszeredában az országos átlagnál jóval alacsonyabb, 32,27%-os volt a részvételi arány a vasárnapi helyhatósági választásokon, írja még az állami hírügynökség.

Korodi Attila és Borboly Csaba sajtótájékoztatót tartanak a részeredményekről.
Forrás: Korodi Attila Facebook-oldala

Borszéken

marad az RMDSZ. A vasárnapi szavazáson 1.110 személy adta le voksát, ez 48,13%-os részvételt jelent, ami kevéssel marad el a 2016-os adatoktól, amikor a szavazók 54,5%-a jelent meg az urnák előtt. Mik József (RMDSZ) a szavazatok 73,59, Bara Szabolcs (EMSZ) 18,65, Kokora György (RAP) 7,76 százalékát vitte el, írja a borszéki polgármesteri hivatal honlapján.

Gyergyószentmiklóson

Marosvásárhelyhez hasonlóan egy korábban múzeumigazgatóként tevékenykedő személyt választottak a polgárok.

Bár a két jelölt között – Csergő Tibor András (RMDSZ) Nagy Zoltán (EMSZ) – nagyon szoros volt a verseny, Csergő lett a nyertes: ő 2.290, Nagy 152-vel kevesebb, 2.138 szavazatot kapott, áll az Agerpres oldalán.

„A kép nyomokban két ex-múzeumigazgatót és egy pár mandátumot szerzett polgármestert tartalmazhat. Hajrá, kolléga!” – fűzte hozzá Csergő a Soós Zoltánnal közös képéhez.
Forrás: Csergő Tibor András Facebook-oldala

Tusnádfürdőn

leváltották az előző polgármestert a választópolgárok: Albert Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje helyett Butyka Zsolt, független jelölt lesz a polgármester az üdülővárosban. Előbbi 330, utóbbi 482 szavazatot kapott az Agerpres adatai szerint.

Szavaztunk, mert itt van az otthonunk – biztatta szavazásra a választókat Butyka vasárnap.
Forrás: Butyka Zsolt Facebook-oldala

Keresztúron

az EMSZ polgármesterjelöltje, Koncz Hunor János nyert, és maga mögött hagyta a 2008 óta a város polgármesteri tisztségét betöltő Rafai Emilt. Az RMDSZ-es Rafai 1.885, míg Koncz 2.702 szavazatot kapott. Bővebben a keresztúri helyhatósági választásokról itt, itt és itt olvashatsz.

Koncz szavazása
Forrás: Sinka-Király Levente

Maroshévízen

12 év után a lakók változást akartak, és új polgármestert választottak Dumitru Olariu személyében. A PSD hét helyen nyert a 27-ei választásokon a megyében, ebből az egyik legfontosabb helyszín Maroshévíz megyei jogú város. A PSD-jelöltnek 1.713 (36,377%) szavazata volt, őt a PNL-s Stelu Platon követte 1.434 (30,45%) szavazattal. Mihai-Achim Calinovici (USR PLUS) 284 (6,03%), Horaţiu Sever Nicu Hirişcău (PMP) 253 (5,37%) szavazatot kapott, írja az Informaţia Harghitei oldal.

Szentegyházán

az EMSZ színeiben Lőrincz Csaba indult, mivel Molnár Tibor, Szentegyháza összeférhetetlenség miatt köztisztisztség vállalásától eltiltott polgármestere nem indulhatott a választásokon. Versenytársai az RMDSZ-es Both József és két független jelölt: Pető Csaba, a polgármesteri hivatal egyik munkatársa, valamint a városvezetőként három mandátumot már megélt Rus Sándor is indult. A lakók az EMSZ jelöltje, Lőrincz Csaba mellett döntöttek.

Lőrincz Csaba
Forrás: Az új polgármester Facebook-oldala

Balánbányán

Forrás: Gheorghe Iojiban Facebook-oldala

is független jelölt lett a győztes. A 7 jelölt közül az eddigi polgármester, Gheorghe Iojiban vitte el a szavazatok 61 százalékát (1181 szavazat), a többieknek a szavazatok 6-8 százalékát sikerült csak összegyűjteniük.