Ők az RMDSZ jelöltjei Udvarhelyszéken

Zárt ajtók mögött döntöttek
a szerző felvételei

Rangsorolta a szenátor- és képviselőjelölteket az udvarhelyszéki RMDSZ küldöttgyűlése.

Eredetileg öt képviselő- és egy szenátorjelölt jelentkezett, hogy megmérettetné magát a december 6-ai  parlamenti választásokon. Benedek Árpád Csaba, Bíró Barna Botond, Ladányi László Zsolt, Rátz István és Sebestyén Csaba tette meg tétjeit szeptember végéig az RMDSZ területi szervezeténél a képviselői tisztségért. Szenátorjelöltnek Antal Lóránt jelenleg is tisztségben levő honatya jelentkezett.

Hétfő este sajtótájékoztatón jelentette be Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke a rangsoroló küldöttgyűlés döntését. A képviselők esetében a 66 tagú testület két képviselőjelöltre szavazhatott a két befutónak számító helyre. Négy érvénytelen szavazólap volt, a 124 érvényes szavazatból 51-et Ladányi László Zsolt kapott, 40-et Sebestyén Csaba, 17-et Rátz István és 16-ot Benedek Árpád Csaba. Bíró Barna Botond a szavazás előtt visszalépett, mert a helyhatósági választások nyomán úgy gondolja, a következő időszak prioritása, hogy itthon szervezetépítő munkát folytasson.

Ladányi László Zsolt az első helyen:  önéletrajza szerint 1970. május 7-én született Székelyudvarhelyen. Volt már önkormányzati képviselő, 2004-ben elvesztette a választásokat Szász Jenővel szemben, azután prefektushelyettesként, majd Hargita megye prefektusaként dolgozott. Jelenleg az országos közbeszerzési hatóság főtitkára.

A szenátorjelölt kérdése egyszerű volt: a 66 szavazó közül 62-en igennel szavaztak Antal Lóránt indulására, 3-an nemmel, és egy személy érvénytelenül voksolt.

Ne szankcionálják Udvarhelyszéket!

Bíró úgy fogalmazott, az a tét, hogy Udvarhelyszék megkapja az őt megillető tisztségeket, és ne szankcionálják, mint az előző parlamenti választások alkalmával a helyhatósági eredmények függvényében. Akkor az udvarhelyszéki szervezet Birtalan Józsefet és Sebestyén Csabát sorolta az első két helyre, ám az országos döntés Bíró Zsoltot és Benedek Zakariást ejtőernyőztette volna be. Végül sikerült elérni, hogy Bíró Zsolt a marosszéki jelöltek közt kerüljön be a parlamentbe, Birtalant pedig az esélytelen bukaresti körzetben indították, Sebestyén Csaba lett az udvarhelyszéki képviselő, Benedek Zakariás pedig a szórványé. Sok udvarhelyszéki ezt büntetésként élte meg akkor, nem lenne jó, ha megismétlődne a gyakorlat. Inkább segítségre, erősítésre lenne szükség, mint büntetésre, mondta.

„Udvarhelyszék 125 településéből 60-nak 300 fő alatti a lakossága, ha komoly társadalomszervezői munkát akarunk végezni, szükség van a két képviselői és szenátori helyre. Máshol nem ennyire szétszórt a településösszetétel. A helyhatósági választás megmutatta, még inkább ott kell lenni alázattal és szolgálatkészen az emberek között. Mert, ha 4 éven keresztül ott tudunk lenni, akkor nem az utolsó két hónapban kell a hegy alatt abrakolni” – jelentette ki.

Hozzátette, nehéz 4 éven van túl az udvarhelyszéki szervezet: meghalt az elnöke, rövid időre szenátor nélkül is maradt, szükség van az erőforrásra, hogy építkezni tudjon.

A fenti rangsor egyébként csak az udvarhelyszéki döntés, ezt még be kell illeszteni a Hargita megyei algoritmusba: a lakosságszám és a területnagyság szerint a képviselői listán a 4. és az 5. hely, a szenátori listán az 1. hely Udvarhelyszéket illeti. Amennyiben nem sikerül a Hargita Megyei Egyeztető Tanácson belül megegyezni, a Szövetségi Állandó Tanács bölcsességére bízzák a megyei rangsorolást annak függvényében, hogy lesz-e egyezség más politikai pártokkal, vagy nem, nyilatkozta Bíró.

Az Udvarhelyszéki RMDSZ a 2016-os jelöltállítási algoritmust támogatja, ebben kérte ma a Csík Területi Küldöttek Tanácsának segítségét, melynek szintén hétfőn volt a rangsoroló gyűlése.

Csíkban és Gyergyóban is rangsoroltak

A Transindex azt írja, Csíkból Hajdú Gábor kapta a legtöbb szavazatot a Kelemen Hunor-Hajdú Gábor-Sógor Csaba trióból. A két esélyes helyből az egyiket Kelemen Hunor szövetségi elnöknek tartják fenn. A szenátorjelöltjük Tánczos Barna marad.

Gyergyó befutó helyre esélyes képviselőjelöltje Bende Sándor lett Eigel Tiborral szemben, míg Kassay Lajos Péter volt megyei tanácsos a szenátorjelölt, ő nem esélyes a címre.

A képviselőjelöltek első öt, esélyesnek számító helyén, amennyiben a hagyományos algoritmus érvényesül, Kelemen Hunor, Bende Sándor, Hajdú Gábor, Ladányi László Zsolt, Sebestyén Csaba áll ebben a sorrendben, a végleges rangsor október 15-ig eldől.