Ők a POL-gi emberei

Hétfőn leadták az aláírásokat és 24 tanácsosjelöltjük névsorát. Ki van a maszk mögött?
Fotó: Facebook | Gálfi Árpád polgármester oldala

Vállalkozók, ügyvédek, pedagógusok, orvosok szerepelnek a Szabad Emberek Pártjának tanácsosi listáján, amelyet hétfőn délután tett közzé a polgármester Facebook-oldalán. A listavezető Gálfi Árpádot több nagyobb helyi cég vezetője követi a sorban, akik eddig nem vállaltak közéleti szerepet. Pál Dénes, András Lehel, a Melinda cégcsoport vezetői, Albert Sándor és Ferencz Albert az IKOS Conf. vállalat igazgatói, Godra Zsolt, a Color-Metal Kft. igazgatója az első 15 helyen vannak. Dr. Kurtus István orvos, Nagy Endre, Szabó Zsuzsa, Major Sándor pedagógusok mellett Pálfi Kinga pszichológus is indul a 8 nőt és 16 férfit tartalmazó listán.

Az előző mandátumból a néppártos Ölvedi Zsolt, Bíró Edith, az MPP-ből frissen kilépett Péter Balázs, Biró Jolán folytatná Gálfi mellett a Szabad Emberek Pártja keretében az önkormányzati munkát. Ezek szerint a volt koalíciós csapatból nem folytatja, vagy nem Gálfi mellett folytatja Hajdó Csaba (korábban bejelentette, hogy nem indul), Lőrincz Edit, Orbán Balázs, Orbán Árpád, Ketesdi Imre, a lemondott Szarvas Zsuzsa helyébe lépett Simó Árpád és az MPP színeiben szintén polgármesterjelöltként induló Mike Levente.

A rangsorolt lista a következő:

  1. GÁLFI ÁRPÁD – polgármester (jelölt)
  2. PÁL DÉNES – a Melinda cégcsoport tulajdonosa
  3. PÁLFI KINGA – pszichológus
  4. ALBERT SÁNDOR – közgazdász, gazdasági igazgató
  5. DR. KURTUS ISTVÁN – ortopéd főorvos
  6. SZABÓ ZSUZSA – pedagógus
  7. ANDRÁS LEHEL – közgazdász- a Melinda cégcsoport vezérigazgatója
  8. ÖLVEDI ZSOLT – gyógyszerész
  9. BÍRÓ EDITH – nyugdíjas
  10. JÓZSA LEVENTE – fényképész
  11. PÉTER BALÁZS – közgazdász
  12. BIRÓ JOLÁN – menedzser
  13. MAJOR SÁNDOR – tanár (vállalkozó)
  14. FERENCZ ALBERT – mérnök-ügyvezető igazgató
  15. GODRA ZSOLT – mérnök-vezérigazgató
  16. TAMÁS BÉLA – értékesítési manager
  17. BÍRÓ ERVIN LÓRÁND – belső designer
  18. NAGY ENDRE –  tanár
  19. TANKÓ ÁGNES – vállalkozó (civil)
  20. NAGY MÁRIA TERÉZIA – manager-asszisztens- vállalkozó
  21. BECZE JULIÁNNA – építész
  22. RÉTHI ENIKŐ-KINGA –  ügyvéd
  23. Dr. AMBRUS JÓZSEF – orvos
  24. PÉTER PÉTER ISTVÁN – mérnök- vezérigazgató

Közleményükben kényszerű megoldásnak nevezik a Szabad Emberek Pártjában való indulásukat, amit a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzésének ellehetetlenítése okozott. Szerintük az ellenfelek olyan embereket gúnyolnak, románoznak a múlt heti bejelentés után, akiket ők is megkerestek és szívesen láttak volna listájukon. Hogy kik vannak még a Szabadak Emberek Pártjában Hargita megyéből és miért, itt írtunk bővebben.

Mint megtudtuk, a Szabad Emberek Pártjának összesen 24 tagja van Székelyudvarhelyen, mindannyian a fenti lista szereplői. Megkérdeztük, hogy lehetséges-e a Székelyudvarhelyért Párt esetleges bejegyzése után átigazolniuk a helyi pártba, de Ember Attila szerint ezt a román választási törvények nem teszik lehetővé, amint kilép valaki a pártból, azonnal elveszíti mandátumát. A Tiszta Kezekkel Mozgalom tagjai („több százan”) azonban a Szabad Emberek Pártjában induló tanácsosjelölteket támogatják, és a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzése esetén a következő választásokon már ebben a szervezetben jelöltetnék magukat azok, akik négy év múlva rajthoz állnának. A jelenlegi támogatók listája, amelyből a 24 jelölt neve is kikerült, itt megtekinthető.

Ember Attila, a Tiszta Kezekkel Mozgalom és a Székelyudvarhelyért Párt kezdeményezője, egyben Gálfi Árpád tanácsadója, a koalíció korábbi kampányfőnöke hétfőn tette közzé Facebook-oldalán, hogy augusztus 24-től felbontja munkaviszonyát a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban, és a helyi POL kampányfőnökeként folytatja tevékenységét. Ugyanazon telefonbeszélgetésben elsütötte a nap szóviccét: POL-gi.

Székelyudvarhelyen eddig

három polgármesterjelölt jelentette be indulását (időrendben): Derzsi László (RMDSZ), Mike Levente (MPP), Gálfi Árpád (POL). Csányi Attila is meglebegtette februárban indulási szándékát, de augusztus 8-ai bejegyzésében visszakozott arra hivatkozva, hogy„még nem vagyok felkészülve erre a feladatra”, és pontosított, hogy független önkormányzati képviselőjelöltként méretteti meg magát inkább.

Az RMDSZ előbb februárban egy 12 fős listát tett közzé, az első helyeiken azok szerepelnek, akik jelentkeztek tanácsosjelöltnek, erről itt írtunk. A második 12 helyre azokat rangsorolták és közölték március 8-án, akiket a szervezet kért fel, hogy induljanak. Kampányindító rendezvényükről beszámoltunk, de az ő teljes listájuknak a közlését a március 8-tól az életünket rohamtempóban megváltoztató koronavírusjárvány elsodorta, ezt most pótolnánk:

  1. SZAKÁCS TIBOR
  2. JAKAB ZOLTÁN
  3. ARROS ORSOLYA BLANKA
  4. BENEDEK ÁRPÁD CSABA
  5. DARABONT GERGELY
  6. DÁVID ENDRE
  7. BERDE ZOLTÁN
  8. KISS ELŐD
  9. IMRE GÁBOR
  10. INCZE CSONGOR
  11. LUKÁCS LAJOS
  12. DERZSI LÁSZLÓ
  13. DR. BÍRÓ IBOLYA
  14. PÉTER SÁNDOR
  15. BALÁZS FERENC
  16. LÁSZLÓ ZSOLT
  17. ORBÁN ÁGNES
  18. ANDRÁS FERENC
  19. FAZAKAS ISTVÁN
  20. TÓDOR NORBERT
  21. MÁTHÉ ZSOLT
  22. SZABÓ GYULA
  23. FÜLÖP MIHÁLY
  24. LŐRINCZ ZSUZSANNA

Székelyudvarhely önkormányzatában összesen 19 tanácsosi hely van, az előző mandátumban az EMNP-MPP koalíció részéről 11, az RMDSZ-éről pedig 8 önkormányzati képviselő vett részt a döntéshozó testületben. A kétharmados jellegű döntések meghozatalához 13 tanácsos egyetértő szavazatára van szükség.