Oda a szabad hétvége?

Szabadabbá teszik a kijárást, de attól még korlátozhatják.
archív felvétel

Ugyan döntő házként szerdán elfogadta a képviselőház a készenléti állapotot szabályozó törvényt, az alkotmányos eljárás miatt a május 14-én lejáró szükségállapotot csak május 18-án váltaná, így egy háromnapos joghézagot okozva – derül ki az Agerpres tájékoztatásából.

A szabad hétvégére pályázók kedvét szegte azonban a miniszterelnök utólagos bejelentése, miszerint az Országos Készenléti Bizottság már csütörtök este kihirdetné a készenléti állapotot, és „az emberek élete és egészsége védelmében” kötelező érvényű intézkedéseket hoz meg, minden olyan területen, „ahol megszüntették a korlátozásokat, és ahol szabályozásra van szükség”, például a tömegközlekedés, szállodák, fodrászatok stb.

Mit mond a törvény?

A jóváhagyott törvénytervezet leszögezi, hogy a készenléti állapotot a kormány rendelheti el a belügyminiszter javaslatára, legtöbb 30 napos időtartamra, amelyet további 30 nappal meghosszabbíthatnak.

A készenléti állapot elrendelhető az ország egész területére vagy csak bizonyos településekre. Amennyiben az ország területének legalább felére rendelik el, ezt a parlamentnek is jóvá kell hagynia öt napon belül. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a készenléti állapot jóváhagyását, az azonnali hatállyal megszűnik.

A fontosabb szabályozások listáját

a székelyudvarhelyi városháza is közzétette a Facebook-oldalán:

Ami nagyjából marad a régiben

Akik kinyithatnak:

Más engedmények, jogosultságok