Ő lett a románok őrangyala

Angel Tîlvăr védelmi miniszter fotó: Antena3

Letette a hivatalos esküt Angel Tîlvăr védelmi miniszter hétfőn este, miután PSD országos tanácsa egyöntetűen őt ajánlotta a múlt héten lemondott Vasile Dîncu helyére. 

„Abban a pillanatban, amikor ezt a beszélgetést folytatjuk, Románia keleti részén biztonsági válság van, amelyet Putyin indokolatlan inváziója okozott. Az a vágyunk, hogy megőrizzük az állampolgárok nyugalmi, normális állapotát. Másrészt ne felejtsük el, hogy ebben a pillanatban vannak olyan román katonák, akik a NATO, az EU vagy az ENSZ égisze alatt békefenntartó tevékenységet végeznek. Arról beszélünk, hogy a bruttó hazai össztermék 2,5 százalékát a védelemre fordítjuk. A 2,5 százalék mellett ne feledkezzünk meg a védelmi rendszerben dolgozó emberekről” – nyilatkozta beszédében a volt szenátor.

Io nopot kívánt és lelépett

Elődje, Vasile Dîncu az államfővel való összeférhetetlenségre hivatkozva mondott le október 24-én. 

Kinevezése előtt a sajtó megkérdezte, hogy mi a véleménye arról, hogy Klaus Iohannis elnök döntését befolyásolhatja, hogy az apja a Securitate munkatársa volt. Azt felelte az akkor még miniszterjelölt, hogy ő soha nem titkolta a kilétét, az államfő döntése, akinek joga van az elutasításhoz, de szeretné azt hinni, hogy a dossziék kevésbé fontosak, mint az emberek tevékenysége, és a munkájával azt bizonyíthatná, hogy bárki képes ezért az országért dolgozni. 

Ki védi az országot?

Angel Tîlvăr 2004 óta a PSD Vrancea megyei szenátora és a román parlament küldöttségének vezetője a NATO parlamenti közgyűlésében, szakmája szerint angoltanár, 1985. és 2004. között angoltanárként dolgozott, de egyetem utáni tanulmányokat folytatott a nemzetvédelmi főiskolán, a bukaresti Mihai Viteazul Nemzeti Hírszerzési Akadémián, valamint a Román Diplomáciai Intézetben. Apja a Vrancea megyei kémelhárítás vezetője volt 1989 decembere előtt a Ziarul de Vrancea lap információi szerint. 

Angel Tîlvăr 2004 óta szenátorként vagy képviselőként a parlament tagja, a PSD ideiglenes megyei elnöke is volt, miután a megyei tanácselnökségért induló Marian Oprișan elvesztette a választásokat és ezért a központi pártvezetés kegyvesztettjévé vált. 

A vagyonnyilatkozata szerint nincsen semmiféle ingatlan a tulajdonában, viszont rendelkezik egy Hyundai Santa Fe és egy Ford Fusion márkájú autóval, valamint egy Laguna hajóval. Bankszámláján 110 ezer lej és 35.379 euró van. 2021-ben 141.636 lej jövedelemre tett szert. 

A Hotnews alapján