Ő lesz ideiglenesen az oktatási miniszter

Fotó: Sebastian Burduja Facebook-oldala

Sebastian Burduja kutatásért felelős miniszter veszi át ideiglenesen az oktatási tárca vezetését – jelentette be péntek reggel Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter csütörtök este jelentette be lemondását, miután plágiumbotrányba keveredett. Facebook-oldalán azt írta, „saját indíttatásból döntött úgy, hogy lemond az oktatási miniszteri tisztségről”.

De kicsoda Sebastian Burduja?

Sebastian Ioan Burduja 1985-ben, Bukarestben született román politikus, a közgazdaság doktora, a Stanford és a Harvard Egyetemen végzett.

2019 augusztusáig a 2016 januárjában indított Ifjúsági Polgári Akció Platformja (PACT) párt elnöke és alapítója volt. 2019 augusztusáig a Külföldi Román Diákok Ligáját (LSRS) és a CAESAR Alapítványt (Centre for Access to Expertise of Romanian Students and Graduates) alapította és vezette.

2022 óta a román kormány kutatási, innovációs és digitalizációs minisztere. 2020 decemberében a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselőjévé választották a 42. bukaresti választókerületben. Jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos alelnöke és Bukarest 1-es, központi kerületének az elnöke.

Agerpres