Ó, drága fenyő!

Mennyi pénze kell legyen az angyalnak, ha szép nagy karácsonyfát akar hozni? Körbejártuk a várost, hogy neked ne kelljen.
Fotók: Pál Edit Éva

Összesen kilenc fenyőfaárusító pontot találtunk a városban, ahol egy kivételével mindenhol férfi angyalok árulták a zöldeket. Talán meglepő, de itt, a nagy erdők országában csak importált karácsonyfákat találtunk, sehol nem kínáltak hazai, kicsit sovány, kicsit gyér, de a miénk típusú fenyővel.

A legtöbb karácsonyfának való Horvátországból érkezett, és hiába próbáltuk kideríteni, mindenki mást mondott arról, hogy mit jelent a hegyükbe biggyesztett címke.

A körutat a Tompa László utcában kezdtük reggel, ahol az egész udvar kiörökzöldült. Itt csak Horvátországból importált normand fenyőket árulnak, 120-tól 250 lejig terjedő árban lehet őket megkapni, de a kereskedő elárulta, lehet egy kicsit lefaragni belőle – nem csak a fából, az árból is.

Mi a fűtőtest mellé szoktuk állítani, és ott is jó sokáig bírja – mondta.

Az árus szerint a fenyők tetején a címke a méretet jelöli, a sárgák a legkisebbek, a pirosak a legnagyobbak. Azt is hozzátette, hogy a sima címkék az első osztályt, a csíkozottak másod-vagy harmadosztályú fákat jelölnek.

A Petőfi Sándor utcai kapualjban is hasonló látvány fogad, itt 100 lejt kérnek a kisebb darabokért, egy két méter körülit már 170-ért meg lehet kapni. A tulajdonos szerint a színes címkék csak a termelőket hivatottak megkülönböztetni, más jelentőségük nincs. Az itt kínált fenyőfákat augusztusban válogatták, és 8 napja vágták ki őket.

A Sziget utcában, a Merkúr Áruház mellett 100 lejért már körülbelül másfél métereset is adnak, a magasabbakért 130-140 lejt kérnek. Ha nem szeretsz nyúlánkozni díszítéskor, hazavihetsz egy derékig érő kis zöldet is, 70 lejért cserébe.

Házszentelésig kibírja

Az árusok itt azt tanácsolják, hogy 20-22 fokos hőmérséklet legyen a szobában, ahová a karácsonyfa kerül, és akkor biztosan jó sokáig gyönyörködhetünk benne. Az sem árt, ha egy kis edényben vizet teszünk a törzse alá. „A házszentelés le van járva, és még nem esik le a tűlevele, ha nincs 30 fok bent a szobában” – bizonygatják.

A terelőút alsó végén, a fatelepen normand és ezüstfenyőket is kínálnak. Utóbbi valamivel olcsóbb, 100 lejnél kezdődik, de szúrósabbak a levelei, mint a normandnak – tudjuk meg.

A szakemberek azt mondják, nem annyira a magasság, hanem inkább a szerkezeti felépítés határozza meg az árat, egy tökéletesebb darab 160-180 lejért vihető haza. Az itt kínált portéka egyébként Magyarországról származik.

A terelőút felső végében, az autómosó mellett egységes árak vannak, minden darab 166 lejbe kerül – tudjuk meg Ungvári Ibolyától, aki azt is megmagyarázza, miért van tele a város külföldi fával. Az egyre népszerűbb normand fenyőt a környékünkön hiába próbálták, nem tudták termeszteni. Talán az éghajlat, vagy föld sem jó nekik, 3-4 évesen elhaltak, amiket ültettek. Ezt a fajtát a dánok fejlesztették ki, valami titkuk van – mondja.

A Kaufland parkolójában is kinőtt egy kisebb erdő, ami tulajdonképpen a terelő úti fatelep kistestvére. Ugyanazokkal az árakkal dolgoznak, az ezüstfenyők 90-100 lejért kaphatók, a normandokért 120-290 lejt is oda kell adni.

A vonatállomás mellett van talán a legnagyobb fenyves, több elárusító is mozog benne. Úgy vettük észre, fix ár nem nagyon van, érdemes megpróbálni az alkudozást, a fák magasságát is inkább csak szemmel mérik. Itt a legkisebb, tömzsi fenyők már 30-40 lejért elvihetők, a közepesek 130, a nagyok 180 lejért kínálják magukat.  

A túloldalon, a Bethlenfalvi úton, a Gábor Áron és a Solymossy utcák közötti bejáróban is találtunk fenyőket. Az eladó elég szűkszavú volt csak annyit tudtunk meg, hogy 50-től 150 lejig terjednek az árai.

Pár méterrel odébb, a Solymossy utca elején találtuk az utolsó árust, aki szintén kétféle fenyőt kínált, szúrós ezüstöt 100 lejért és puha normandot 120-tól kezdődően. Bónuszként itt minden vásárlónak egy tasak szaloncukor is jár – árulta el a fiatalember.

A nyitva tartás minden kereskedőnél reggel 8-9 között kezdődik, és délután 5-6-ig tart, a sötétben már az angyal sem lát jól, inkább világosban kell fát választani – tanácsolták az árusok.