Nyugi, mégis hetente viszik a szemetet

Vaklárma volt, elnézést kér a tévedésért az RDE Harghita: nem változik a gyűjtési program, továbbra is elszállítják hetente mindenkinek a szemetét – közölték portálunkkal, miután rákérdeztünk, hogy miért tűnt el a Facebook-ról a kétheti elszállításra vonatkozó bejelentésük. A hiba a cégen belüli kommunikáción csúszott el.

„Nem marad ott senkinek a szemete”

– biztosított Bálint Lehel, a vállalat műszaki igazgatója.

Érvényben marad viszont az a változás, hogy más-más színű matricákkal fogják megkülönböztetni az 1-2 (rózsaszín), 3-4 (narancssárga) és 5+ személyes (barna) háztartásokat. Kimondott céljuk ezzel követni és ellenőrizni, hogy valóban annyian vannak-e az adott háztartásban, mint amennyit állítanak.

Fotó: RDE Harghita (Facebook)

Ha meghaladják a fejenként heti 30 literes mennyiséget (egy átlagos méretű szemetes mérete – szerk.), akkor az meglátszik. Az RDE-től vásárolható 120 literes és 240 literes kukákban normál esetben maximum a feléig kellene érnie hetente. Ha viszont minden héten tele van, kérdőjelek merülhetnek fel, a matricák alapján pedig első körben figyelmeztetni fogják a kihágókat, hogy módosítsák szerződéseiket, nem akarják azonnal jogi útra terelni a dolgot.

„Nincs olyan sok eset, át lehet látni”, érződik is már a hatása a bejelentésnek: többen jelentkeztek az elmúlt héten a cégnél, hogy további személyeket bejelentsenek, mondta el a vállalat társigazgatója.

„Aki szelektíven gyűjt, az bőven belefér”

Nem titkolják, hogy az intézkedéssel szeretnék arra is ösztönözni az embereket, hogy jobban figyeljenek oda a szelektív gyűjtésre, mert azt „ingyen” szállítják, sőt, az egy-egy zsákos mennyiséget is meg lehet haladni. S minél több az újrahasznosítható hulladék, annál kevesebb a vegyes hulladék, ez a logikája. Egyébként az érvényes normák szerint a háztartási hulladék tömegének 33%-át tekintik újrahasznosíthatónak, ennek 70%-át kellene legalább elérnünk, mutatott rá az igazgató.

A december 31-ei bejelentésükből hatályos még az a rendelkezésük is, hogy február 15-étől nem szállítják el a szemetet azoktól a személyektől/családoktól, ahol a 2021. december 31-éig kiszámlázott díjakat nem rendezték. Az idei matricák kiküldése már folyamatban van, akinek tartozása van, az csak akkor kap, ha bemegy a céghez és személyesen rendezi tartozását, hívták fel a figyelmet.