Nyomás a Pedába, vásárra!

A tornaterem felújítására gyűjt az iskola, te meg beszerezhetsz magadnak mindent, a lovaglósisaktól a laposképernyőig.
Fotó: GÁL ELŐD

A Peda tornatermébe érkezem, ahol mindenki tele energiával jön-megy, a jótékonysági vásárra rendezik be a termet, amelyet azért tartanak, mert a bejövő összegből szeretnék felújítani a tornatermüket.

„Négy éve vagyok a Pedában testnevelés tanárnő, és már amikor idekerültem, láttam, hogy van mit javítani, de kezdő tanárként nyilván nem azzal kezdtem. Azóta is romlott a helyzet, noha próbáltuk javítgatni: tavaly például fűtést szereltünk, mert korábban az sem volt. Én közben gyereknevelésire mentem és volt időm gondolkozni, hogy hogy lehetne ezt megoldani. Jöttek a kolléganők hozzám babát látogatni és mondtam nekik az ötleteim” – mesélte el Mihály Anna-Mária ötletgazda, hogyan született meg

a vásár ötlete.

Sok-sok mindent látunk a kirakodott portékák között, a lovaglósisaktól a laposképernyőig, de még teáskannát és egy Tefal gourmet-szettet is felfedezünk. A gyerekek megunt, de jó állapotban lévő könyveiket, játékaikat, ruhaneműiket bocsájtották áruba. Gyanús, hogy Mario Puzo keresztapáját nem ők olvasgatták, de ez más részletkérdés. Ha Monopolyra, plüssre, vagy jó állapotú cipőre vágysz, azt is megtalálod itt.

A szülők is beszálltak a buliba, ők inkább a tombolán nyerhető értékes ajándéktárgyakkal és szolgáltatásokkal. Olyanokkal szálltak be, mint egy tízalkalmas wellness utalvány a Pávában, Pilates-edzés, angol magánóra, arckezelés vagy éppen egy százötven lejes vásárlási utalvány.

Két lejbe kerül egy tombola, hétkor tartják meg a sorsolást, és ha a szerencsés nyertes nincs a helyszínen, telefonon értesítik. Ott jártamkor a tornatanárnő máris befektet, és tíz tombolát vásárol.

Az a baj…

Miközben a diákoknak magyarázza, kinek hova kell állnia és mit kell csinálnia, Mihály Anna-Mária elmondja, hogy sportpadlót szeretnének a terembe, a mostani padlódeszkák már elszáradtak, és azon kívül, hogy ezt nehéz tisztán tartani, mert „veri fel a port”, szálkák is kiállnak belőle. A teremben levő oszlopokat szivaccsal és textillel szeretnék bevonni, hogy ne legyen veszélyes. „Látod, milyen vasak állnak ki? A guta a négy év alatt ütött meg” – mutat az egyik oszlop alsó sarkára. Ki van ugyan szalagozva, hogy hova nem lehet menni a tornateremben, de sose tudni, ki mikor löki meg a társát véletlenül.

Az ajtókat is szeretnék kicserélni, most nagy üvegablakú ajtókkal van ellátva a terem, ezt is veszélyesnek tartja a tornatanárnő. Ezek lennének elsődlegesek, de ha beleférne, az öltözőkbe is szeretnének új bútorzatot. A fiú és a lány öltöző a tornaterem két sarkában van rögtönözve, rétegelt lemezzel elkülönítve.

Az előkészítősöktől a tizenkettedikesekig mindenki a hátsó, kisiskolásokat foglalkoztató épület emeletén található tornatermet használja, még díszteremnek is, és szeretnék, ha a terem mindkét funkciót el tudná rendesen látni.

Nem csak tárgybeli adományok érkeztek: van, aki kétkezi munkával, faanyaggal vagy éppen ötlettel segít be. „Mindenki azt teszi hozzá az ügyhöz, amit tud” – mondja Mihály Anna-Mária. A diáktanács is beszállt az egyik eseményükről begyűlt összeggel, és a Fuss Neki! akción is összefutott az iskola egyesülete, Az Elek Apó Unokái egy bizonyos összeget.

Lesznek további rendezvények is a körülbelül 16.000 eurós célösszeg összegyűjtése érdekében, például egy olyan sporttábor, amelyet önkéntes edzők és pedagógusok tartanak majd, és a gyerekek részvételi díja (250 lej) is a tornaterem felújításához kellő összeghez adódik. A június 24. és 28. között megtartandó táborban floorball, birkózás, asztalitenisz, minifoci, kézilabda, atlétika és minden is lesz, még repülőmodellezés is. Jelentkezni a tornatanárnőnél lehet a 0745 963 168-as telefonszámon.

A vásár a Benedek Elek Pedagógiai Líceum tornatermében látogatható május 30-án, csütörtökön 16 és 19 óra között.