Nyolcszor riasztottak a hétvégén medvék miatt, egyszer támadt is a vadállat

Nyolcszor kértek segítséget a Hargita megyei csendőrségtől az elmúlt három napban a megyében: Csíkszeredában, Alsóboldogfalván, háromszor Borszéken, a Gyilkos-tónál és Oroszhegyben riasztották a rendfenntartókat.

A Hargita megyei csendőrség tájékoztatása szerint az első hívás pénteken, május 20-án délután 13 óra 41 perckor érkezett be Alsóboldogfalváról. Egy udvar kerítése mellett elsétáló anyamedve és három bocsa miatt riasztottak, ám még az egység helyszínre érkezése előtt az erdő felé vették az irányt a nagyvadak.

Aznap 15 óra 1 perc körül Csíkszeredában, a Megyei Sürgősségi Kórház parkolójában sétált a medve, RO-Alert-üzenetben figyelmeztették a lakosságot, hogy kerüljék el a környéket. A csendőrség petárdát is bevetett, hogy elijessze a nagyvadat, amely végül egy erdős, lakatlan terület felé vette az irányt.

Nem ijedt meg a pásztor ostorától

Ugyancsak pénteken, este 21 óra körül Patakfalva-Árvátfalva határában az esztenájára igyekvő pásztort támadta meg a medve, akivel egy 8 éves gyerek is volt. A gyereknek sikerült elfutnia mintegy 10-15 méterre a nagyvadtól, amely nem riadt meg a vele szembe álló pásztortól sem, aki ostorával védekezett, mégs megsebesítette a fejét és karját az állat, kórházba kellett szállítani.

„Világosságban támadt a medve, mindegyiket tudom, hogy hol vannak, nem nyúlnak az emberhez, de ez gyilkos medve volt. Beszélgettünk a gyerekkel kifelé menet, amikor megzúdult nekünk, ordítva. Álltam s kiabáltam, nem mozdultam onnan, mert ha elindulok, egyből felbátradik az állat. Ott nőttem fel közöttük, de ilyen még nem volt. Ez az egy erősen gyilkos medve” – mesélte a pásztor Borboly Csabának, a Hargita Megyei Tanács elnökének. A teljes telefonbeszélgetést a YouTube-on is közzétette az elnök:

Szombaton, május 21-én Borszékról kaptak hívást összesen három alkalommal a csendőrök, mindhárom esetben egy-egy anyamedvéről vagy arról és annak kölykeiről jelentettek, melyeket vagy a település különböző utcáin láttak sétálni a helyiek, vagy a barlangjuk közelében. A csendőrök mindhárom alkalommal elűzték a nagyvadakat.

Aznap este 19 óra 9 perc körül egy nő hívta ki a csendőrséget egy, a Gyilkos-tó közelében található erdei úton látott medvéhez. A csendőrök elűzték a medvét és figyelmeztették a környék turistáit a vadállat jelenlétére.

A hétvége legutolsó hívása vasárnap éjfél után körülbelül 40 perccel érkezett be egy férfitől, aki Oroszhegy községből értesítette a csendőrséget egy medve jelenlétéről, ám a pontos helyszínt, ahol az állatot látta, nem tudta megmondani, csak azt, hogy a közelben kutyák hangos ugatását hallja.

A csendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy valahányszor medvét lát, hívja az 112-es sürgősségi számot és ne menjen az állat közelébe, ne próbálják meg fotózni azt, vagy etetni, és figyeljenek arra, hol tárolják a háztartási hulladékukat, ételmaradékokat.

Kiemelt kép: Szabó Apor