Nyílt levélben fordulnak Böjte Csabához

Nyílt levélben fordulnak erdélyi és magyarországi értelmiségiek, köztük ismert pszichológusok, jogászok, újságírók, közéleti szereplők Böjte Csabához, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjéhez arra kérve, hogy ne tartsa meg a május 30-án, 16 órától tervezett eseményét Szovátán, amelyen a szexuális bántalmazásról beszámoló áldozatot tervezi szembesíteni a volt munkatársakkal, szobatársakkal.

Máthé-Bogár Mónika, a szovátai Szent József Otthon egykori neveltje pár nappal azelőtt számolt be a sajtóban az őt ért szexuális bántalmazásról, hogy a román igazságszolgáltatás 28 év szabadságvesztésre ítélte a tusnádfürdői és kászonimpéri zaklatási ügyek vádlottját, Kedves Szabolcsot. Mint az atlatszo.ro és a merce.hu több egykori nevelő és helyi vezető megkérdezésével feltárták, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonban durva visszaélések történtek az említett periódusban, amelyeket nem vizsgáltak ki megfelelően.

Böjte Csaba azonban nem ad hitelt a fiatal nő szavainak. Portálunknak azt nyilatkozta a Székelyudvarhelyen tartott anyák napi rendezvényt követően, hogy „akkor sem hittem, és most sem hiszem”.

„A másik, hogy egy tizenhat éves lány szíve hova vezet és hova nem, ez egy nagyon érdekes kérdés, nagyon ingoványos kérdés. Én meg vagyok győződve, hogy nem életszerű az egész. Egyik szobában lakik egy édesanya a három gyerekével, a férjével, a másik szobában lakik a nevelt lány, és őt meg lehessen többször erőszakolni. Ezt én akkor se hittem el, és most se hiszem el. Úgyhogy én ezt visszautasítom” – fejtette ki kérdésünkre a gyermekotthonok vezetője.

Azt mondta továbbá, hogy mindent megtesznek azért, hogy a tusnádfürdői és kászonimpéri esetekhez hasonló szörnyűségek ne történhessenek meg, konkrétan a nevelők képzését, az egy-egy családhoz elhelyezett gyermekek létszámának csökkentését és a gyermekotthonok önkormányzatok fennhatósága alá való átszervezését említette meg.

Az ügy kirobbanása után „ellenkampány” indult.

A gyermekotthon volt neveltjei és nevelői álltak ki Böjte Csaba mellett a sajtóban, hogy elmondják, hogy mennyi jót tett velük az alapítvány vezetője. Május 30-án 16 órától a szovátai Szent József Otthonban terveznek egy találkozót, ahol a „vádaskodó hajdani lányunkat a vele egy szobában lakó lányokkal” szembesítik.

„Hallgassuk meg a kirepült gyerekeket, akik felnőttek, akiknek ma már szép családjuk van! Vajon milyen volt a mindennapi étel, ital, program? Vajon valóban csúfolták, verték itt egymást a gyerekek, felnöttek!? Mi az ami megmaradt és mi az amit magukkal vihetnek az otthonból! A hibákból vonjuk le a tanulságot és gyerekeink otthonát őrizzük féltő szeretettel, hisz ott most is sok aranyos gyermek él. Ne hagyjuk, hogy a gonosz széttépje azt amit oly sok áldozat, fáradtság által építettünk! Ízelítőnek hallgassuk meg három hajdani lányunk megemlékezését azokról a “bizonyos időkről”! Újságírókat, gyermekvédelmi szakembereket nagy szeretettel hívunk!” – olvasható az esemény leírásában.

Az eseményt ellenző petíciót,

amelynek elindítói azzal érvelnek, hogy ez az eljárás jogszerűtlen és az áldozatot pszichésen súlyosan károsíthatja, olyannyira, hogy már az igazságszolgáltatásban sem használatos a módszer, eddig több mint 3.600-an aláírták.

Korábban a Pluralizmus Erdélyben Csoport fogalmazott nyílt levelet, az RMDSZ Nőszervezetének, amelyben kérte, hogy mint a nők elleni erőszakkal szemben fellépő szervezet, határolódjon el Böjte Csabának a szexuális zaklatást minimalizáló, áldozathibáztató megnyilvánulásától, melyet a székelyudvarhelyi RMDSZ és nőszervezete által szervezett anyák napi rendezvényen és az azutáni, portálunknak adott sajtónyilatkozatban tanúsított. Tudomásunk szerint nem kaptak rá választ. A nyilatkozat teljes szövege itt olvasható.