Nyert a kórház, új orvosi gépeket kapnának a járóbeteg-rendelők

Korszerűsíthetik a székelyudvarhelyi városi kórház járóbeteg-rendelőinek épületét, új orvosi eszközöket és gépeket vásárolhatnak egy pályázatnak köszönhetően.  A kórház és a városháza közös kérelme 55 nyertes pályázat közül a 9. legnagyobb pontszámot érte el, a 6.560.000 lej összértékű projekt 100 százalékos támogatást kapott az Országos Helyreállítási Programban – közölte Facebook-oldalán a városi kórház.

Összesen 142 romániai járóbeteg-szakellátó egészségügyi egység nyújtott be támogatási kérelmet, közülük 55 nyertes pályázat került ki, amelyek összesen 514 millió lejt kapnak vissza nem térítendő európai finanszírozásként. Támogatást nyert többek között a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórház több járóbeteg-szakosztálya, a iaşi-i Socola pszichiátriai intézet járóbeteg-rendelője, a nagyszebeni Dr. Alexandru Augustin sürgősségi katonai kórház szakrendelője, valamint több bukaresti egészségügyi intézmény is, a teljes lista ide kattintva érhető el.

Mire költenék a pénzt?

A pályázat nagyobb részéből új orvosi eszközöket és gépeket szereznének be. Zörgő Noémi, a kórház sajtószóvivője portálunk kérdésére elmondta, minden járóbeteg-rendelő eszközparkját bővítik.

Eszerint színes Doppler-készülék érkezik majd az érsebészeti rendelőbe, szemfenék-vizsgáló a diabetológiai szakrendelőbe, EMG-készülék a neurológiára, digitális mammográf a radiológiára, elektrokauter a sebészetre, citoszkóp az urológiára, egy teljesen új vizsgálóegység, valamint audiométer a fül-orr-gégészeti rendelőbe, májvizsgálathoz szükséges fibroscan a gasztroenterológia rendelőbe, Doppler-vizsgálati ultrahang készülék a kardiológiára, új ultrahangkészülék a nőgyógyászatra, valamint a sportorvosi rendelőbe. Érkezne még új spirométer, amely a légzésfunkciók vizsgálatát teszi lehetővé, mikroszkóp a hematológiára, szemfenék-kamera a szemészeti rendelőbe.

Az orvosi gépek mellett új vizsgálati asztalokat, lámpákat, valamint kisebb sebészeti beavatkozások elvégzéséhez szükséges sebészeti szetteket (megközelítőleg 50 darabot) vásárolnak, így ezekből is jutna mindenhová – tudtuk meg a szóvivőtől. A fennmaradó összegből belső javításokat végeznek: a városi kórház járóbeteg rendelőjének teljes járófelülete műanyag borítást kap és vakvezető sávval is ellátják.

A szerződés aláírása után kezdődhetnek el a munkálatok, melyek kivitelezési határideje 2024. november 30. – tette hozzá a szóvivő.