Nyaralás 2020: Nagy utazás vagy jó lesz a Kerekerdő?

Külföld vagy belföld? Nem is annyira egyértelmű a választás.
A szerző felvételei

Több cikket is írtunk már arról, hogy a gazdaságra, a cégekre milyen hatással voltak a járványügyi korlátozások, és láthattuk, hogy a vendéglátást, a turizmust érintette a legsúlyosabban a válság. Habár egy-két hónapja még úgy tűnt, hogy lecsengőben van a vírus terjedése, az újabb hullám éppen a nyár kellős közepére érkezett, a nyaralni vágyók nagy bánatára.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a járványügyi helyzet mennyire befolyásolta az érdeklődést, az igényeket, az árakat, van-e biztosítás koronavírusra, és mi történik, ha mégsem lehet kiutazni? Három udvarhelyi utazási ügynökség válaszolt kérdéseinkre: a Boomerang Services, a Hedon Express és a Siculus.

Mindhárman arról számoltak be, hogy a korábbi évekhez hasonlóan sokan vették igénybe év elején az előfoglalással járó kedvezményeket, de a koronavírus felbukkanása megtörte a lelkesedést, és jelentős része a befizetőknek visszamondta vagy elhalasztotta az utazást. Például a Hedonnál a visszamondási arány 55%-os volt, de Bihari Márta cégvezető szerint nem is azért, mert féltek, hanem mert nem kapták meg a cégtől a szabadságot, miután két hónapig nem dolgoztak. Egy szabadságért nem kockáztatják a munkahelyüket – érvelt. Ennek ellenére továbbra is nagy az érdeklődés náluk, egyetlen félelmük az embereknek, hogy a 14 napot ne kelljen se itthon, se külföldön elkülönítésben eltölteniük. „A szabadságkorlátozás annyira megviselte őket, hogy mindenki azt mondja: ki, el innen” az országból).

A Boomerangnál március közepétől május végéig gyakorlatilag nullázódott az új érdeklődők, befizetők száma, így az első félévet körülbelül 65%-os visszaesés jellemezte a tavalyi évhez képest. Ennek több oka is van Janka Katalin ügyvezető szerint: a bizonytalanság, az információ hiánya, a hatósági döntések következetlensége és kiszámíthatatlansága, de fontos szerepe van a megfertőződéstől való félelemnek, illetve az anyagiaknak is, hiszen sokak jövedelme lecsökkent az elmúlt periódusban, és az utazás azon költségek közé tartozik, amelyeket leghamarabb megvágnak ilyenkor. „De az emberekben él a vágy, és amennyiben a nyár nem marad el, azaz az időjárás és a hatósági rendeletek megengedik, lesznek olyanok, akik ebben az évben is fognak kirándulni”.

Inkább külföld?

Bihari Márta szerint a nyaralók a biztonságot inkább külföldön érzik. Az, hogy mégis tömegek lepik el a román tengerpartot meg a hegyeket, szerinte egyrészt azért van, mert „a bukarestiek nem is fognak menni máshova, mert közel van nekik, régen is minden hétvégén mentek, alig kaptunk helyeket”, másrészt pedig nálunk van a legkisebb fizetés. „A bukaresti megengedheti, hogy elpattogtasson 10 ezer lejt egy hétvégére, de itt jobban meggondolják, hogy mire költsenek, inkább elmennek Bulgáriába vagy Görögországba egy all-inclusive ellátásra” – véli a Hedon vezetője.

A képernyő mögött a Hedon Express munkatársa.

Abban reménykedtek, hogy a belföldet kicsit fellendítik idén, de hogyan, amikor a kormány még nem engedte meg a (zárt téri) vendéglők megnyitását, nincs egy biztos pont, amire számíthatnak? – kérdi Bihari Márta, ellenpéldaként Magyarországot hozza fel, ahol meg van nyitva a Balaton, meg Görögországot, amely tudja, hogy a turizmusból él, és mindent megtesz érte. „Volt egy pár külföldi, aki beijedt, hogy lezárják a határokat, pedig befizettek, most milyen választ adjunk nekik? Ők mind visszamondták” – mondja. A belföldi kirándulásokat általában az utazójegyesek (szerk. megj.: üdülési utalvány) szokták igénybe venni, de most ők sem sietnek azzal, hogy utazási irodán keresztül költsék el, inkább megoldják maguk.

A Siculusnál nem tudtak egyértelmű választ adni arra, hogy külföld vagy belföld, mivel nagyon kevés volt az új foglalás. Az utóbbi időben is csak néhány szobát foglaltak Bulgáriába és Romániába is. A Boomerangnál úgy látják, hogy így is sokan választanak közeli, elsősorban belföldi úticélokat, de ettől függetlenül a kedvencek közé tartozik a bolgár tengerpart és a görög szigetek. Igaz, mióta a görögöknél kérik a negatív koronavírus-tesztet, azóta sokan lemondták az autós utazást. Törökország egy nagy kérdőjel még mindig, hiszen nem tudják pontosan, hogy mikortól lehet majd oda repülni és nyaralni.

Inkább autóval?

A megkérdezettek egyöntetűen mondták, hogy az autóval is elérhető (román, bolgár, görög, horvát) tengerpartot célozzák meg inkább az érdeklődők, de felmerült Magyarország is, a Balaton. A Siculus ügynökei szerint azért is, mert nagy a bizonytalanság a repülés körül, de már elindultak az első turistajáratok is Kréta, Rodosz, majd Korfu, Szantorini, Zákinthosz, Szkiátosz irányába. A több országon átmenő körutak viszont nehezen kivitelezhetőek, eleve kevés indul és nincs is kereslet rájuk, mondták.

A Boomerangnál is azt tapasztalták, hogy a tavalyhoz képest jelentősen visszaesett a repülős utazások, a távolabbi úticélok, illetve a city break (két-háromnapos kiruccanás nagyobb turistavárosokba) típusú utazások iránti érdeklődés, elsősorban a repülőjáratok hiánya, másfelől pedig a nagyvárosok zsúfolt hangulata miatt. Viszont a belföldi utazások iránti kereslet is csökkent a tavalyhoz képest. „Minden felmérés ellenére, melyek szerint a megkérdezettek 80%-a belföldre tervezi nyaralását, növekedést az igénylések számában nem érzékeltünk mi irodaként, illetve az általunk értékesített szállásegységek foglaltsága sem erről árulkodik” – mondták.

A képen a Boomerang munkatársa: Bara Kinga.

Janka Katalin (Boomerang) szerint országon belül a tengerparton kívül még mindig közkedvelt a Duna-delta, a hegyvidéki üdülőhelyek, de egyre inkább a figyelem központjába kerülnek az eldugottabb, elsősorban falu- és élményturizmusra kiélezett szálláshelyek. Bihari Márta (Hedon) a hazai termálvizes üdülést is megemlítette, a külföldi célpontok közül pedig Olaszországot, Franciaországot tette hozzá. „Amit nem kedvelnek, az a spanyol út, attól inkább tartanak”, az olaszok hamar helyreálltak, véli Márta, akinek több, kint élő ismerőse erősítette meg ezt a hírt.

Az árak?

– Semmit sem változtak, nem engedtek, sőt, próbáltak kicsit rátenni, hogy megtérüljön a veszteség – véli a Hedont vezető Bihari Márta. A Siculusnál is azt tapasztalták, hogy a román árak nem nagyon változtak, talán abban bíztak a szállodások, hogy inkább belföldön nyaralunk. Máshol lehet látni akciókat, de sok szálloda és egyéb szállás csak később, vagy egyáltalán nem nyit ki az idei szezonban.

– Júniusban még kedvezményes áron voltak elérhetőek mind a belföldi, mind a külföldi utazások, ez jelenthetett esetenként 20-40% közötti kedvezményt az eredeti listaárakhoz képest. Most már főszezonban vagyunk, ilyenkor az árak mindig a legmagasabbak – szóltak hozzá a Boomerang-tól. Szerintük a repülős utazások ára sem fog már jelentősen csökkenni, a last minute csomagok száma is visszaesik ebben az évben, sokkal kevesebb vakációs célpont közül lehet választani és a charterjáratok száma is jóval alacsonyabb a tavalyihoz képest.

A Siculus egyik ügynöke: Lakatos Zoltán.

Cserébe a foglalási feltételek jóval rugalmasabbak: akár 50 eurós előleg befizetésével is lehet már nyaralást foglalni, a különbözetet pedig sok esetben csak indulás előtt két héttel kell kifizetni. A Siculus-nál is úgy látták, hogy általánosságban lazább feltételek vannak. 

Hogy kevesebb pénzt szánnak-e az emberek, azt nem tudják megsaccolni, mert „mindenkinél más volt eddig is”. A Hedon-os Bihari Márta sem tudja, de szerinte Székelyföldön jobban megfontolják, hogy mire költik a pénzüket: elmegyünk-e valahova ötödmagunkkal vagy csak kimegyünk egyet a Kerekerdőre.

S ha lezárják a határokat?

Mindhárom ügynökségnél azt mondták, hogy nem igazán áll módjukban megtéríteni a pénzt, mert a befizetést követően utalják is tovább, így nem tőlük, hanem a partnerektől, a szállásadótól függ. Cserébe azzal nyugtattak, hogy nem vész el az utazás: értékjegyet (voucher) adnak, amelyet bizonyos ideig, a Hedonnál például jövő év végéig fel lehet használni ugyanolyan vagy más utazásra – utóbbi a nagy irodák kínálatából (TUI, Christian Tours) lehetséges. „De az utasok megértőek, tudják, hogy senki hibája, és örülnek, hogy kapnak egy vouchert” – fűzte hozzá Bihari Márta, aki a Generalinak is jelezte, hogy a sztornóbiztosítást jó volna kiterjeszteni arra az eshetőségre is, ha lezárnák a határokat. Ez esetben vissza tudnák fizetni a pénzt.

Koronavírusra biztosítás?

Janka Katalin (Boomerang) úgy tudta: a magánbiztosítások többsége nem fedezi a világjárvánnyal kapcsolatos eseteket, de vannak kivételek, ezekről mindenképp érdemes megkötéskor pontosan tájékozódni. Ilyen például a Mondial vagy a Groupama ajánlata, de a Siculusnál és a Hedonnál úgy tudják, hogy a koronavírusfertőzésre is vonatkozik a kórházi ellátásra kötött sima biztosítás. Európai utazások esetén mindenképp jó, ha rendelkezünk az európai egészségbiztosítási kártyával (szerk megj.: ezt a megyei biztosító pénztártól lehet igényelni) – ajánlották még a Boomerangtól.

A Mondial koronavírus-biztosítása konkrétan azt jelenti, hogy amennyiben a turista, illetve ennek férje, felesége, vagy elsőfokú rokona koronavírussal fertőződik meg, vagy karanténba kerül a betegség gyanúja miatt, és emiatt nem tud elmenni a befizetett kirándulásra, a biztosító visszafizeti a turisztikai csomag teljes árát. Amennyiben a biztosított az utazás során kapja el a Covid-19-et, teljeskörű orvosi ellátásban részesül. Olyan plusz opció is van, hogy megfertőződés miatt megszakított vagy eltolódott nyaralás esetén külön biztosítják a hazaszállítást. A biztosítás azonban nem fedezi a következő eseményeket: utazás olyan országokba/területekre, amelyekre a hatóságok utazási figyelmeztetéseket adtak ki, utazástól való félelem, az érvényes szabályok megszegése vagy súlyos gondatlanság, a koronavírussal való szándékos fertőzés. Azt is kizárták a biztosítási fedezetből, ha egy utazásszervező lemondja az utazást a Covid-19 járvány miatt – közölte az Agerpres hírügynökség.

Mit tanácsolnak, ajánlanak a nyaralni vágyóknak?

Az ügynökök alapvetően optimisták, utazásra bátorítják az arra vágyókat, de külön hangsúlyozták az előzetes tájékozódás fontosságát. „Mielőtt pánikolnának valamilyen hír hallatán, olvassanak, kérdezzenek utána, nehogy egy félreértés miatt rossz következtetésre jussanak” – mondták a Siculusnál, ők kevésbé zsúfolt, csendesebb üdülőtelepekkel biztatnak.

Ha már választani kell, a Hedonos Bihari Márta inkább a nyílt vizet ajánlja: „Mindenhova lehet menni, de a medencés szállodáktól azért óvakodnék, mert ha fertőtlenítőből többet tesznek a kelleténél, akkor lehet, hogy többet árt a fürdés, mint amennyit használ”.

– Mindenekelőtt hivatalos forrásokból informálódjanak az utazási lehetőségekről, feltételekről, illetve minden országnak/vendéglátó egységnek az előírásait tartsák tiszteletben, hisz ezek mindenkinek a biztonságát hivatottak szolgálni. Ugyanakkor ebben a periódusban különösen fontos az egymásra való odafigyelés, a türelem és a megértés – tették hozzá a Boomerangosok.

Mivel az interjúk elkészülte óta történhettek változások a kiutazási szabályok, feltételek tekintetében, például Magyarország szigorított a határátkelésen, ezekről érdemes a turisztikai irodáknál vagy a hatóságoknál érdeklődni. A román külügyminisztérium azt javasolja a román állampolgároknak, hogy kövessék weboldalát, illetve használják a Călătoreşte în siguranţă applikációt a friss információkért.