Növelik a közalkalmazottak bérét (frissítve)

Növelik a közalkalmazottak alapbérét: a képviselőház kedden döntő házként fogadta el azt a törvényjavaslatot, amellyel a bruttó összeget az – egységes bértörvény által – előírt bérkülönbözet egynegyedével emelik július 1-jétől, írják az Agerpres hírügynökség oldalán. A jogszabálytervezet elfogadása mellett 206, ellene 52 törvényhozó szavazott, nyolc képviselő tartózkodott.

A törvénytervezet eredetileg arról rendelkezett, hogy az iskolai és egyetemi sportkluboknál edzőként tevékenykedő tanárokat is bevonják a 10 százalékos alapbéremelésben részesülő didaktikai személyzet kategóriájába. A jogszabályjavaslatot a szenátus még eredeti formájában szavazta meg, a képviselőházban azonban több módosító javaslatot is elfogadtak hozzá.

Így 10%-os alapbéremelésben részesülnek az osztályfőnökök, tanítók, óvónők, óvodában és elemi osztályokban tanító tanárok is. A szállításügyi és kulturális minisztériumnál, és az ezeknek alárendelt szolgálatoknál dolgozók 15 százalékos béremelésben részesülnek. Ugyanakkor az európai uniós alapokból finanszírozott projekteken dolgozó alkalmazottak bére akár 50 százalékkal is emelkedhet.

Frissítés (17 óra 10 perc):

A kormánykoalíció által oly sokat hangoztatott béremelések ellenére a tanügyi alkalmazottak valójában a fennmaradó bérkülönbözet mindössze egynegyedét kapják meg július 1-jétől, ami azt jelenti, hogy átlagban 65 lejjel nő a nettó fizetésük. Ez az összeg az oktatásban dolgozók megalázásának egy újabb formája!” – áll a tanügyi szakszervezetek közleményében. Szerintük a jelentős áremelkedések mellett a vásárlóerő olyannyira csökkent, hogy a munkavállalók többségének gondot okoz a tisztességes megélhetés biztosítása.

Ha a kormány illetékesei nem ülnek tárgyalóasztalhoz a közeljövőben a szakszervezeti szövetségek képviselőivel, és nem találnak megoldást bérköveteléseikre, szeptemberben nagyszabású tiltakozó akciókat robbantanak ki.

Az USR is támad

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon a tervezetet, amely fizetésemelést ír elő minisztériumi alkalmazottak számára, írják az Agerpresen a párt képviselőinek közleményére hivatkozva.

Az USR közleményében hangsúlyozza, hogy a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ törvényhozói „a gazdasági válság küszöbén” fogadták el a béremelést előíró tervezetet, anélkül, hogy az intézkedést közvitára bocsátották volna, vagy hogy megjelölték volna, mekkora terhet ró ez a költségvetésre. Az alakulat ugyanakkor emlékeztet, hogy Nicolae Ciucă kormányfő és Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök alig egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy a növekvő költségvetési hiány miatt a kiadások csökkentésére van szükség.

Amit ők tesznek, az nem a teljesítmény jutalmazása, hanem az állami alkalmazottak közötti egyenlőtlenségek növelése, nagyarányú emelésekkel a központi apparátusnál (ahol a személyzeti állomány több mint 14.800 fővel nőtt a kormányzás átvétele óta) és kisebb arányú emelésekkel ott, ahol többre lenne szükség (például az oktatásban)” – fogalmazott Oana Ţoiu képviselő. Claudiu Năsui képviselő szerint a kedden elfogadott törvénytervezetek egyike a polgármesterek és alpolgármesterek fizetésének emelését írja elő, ami azonban automatikusan maga után vonja a helyi önkormányzatoknál dolgozó többi közalkalmazott bérének emelését is.