Novák Eduárd: a hazai sportolókat kell pályára állítani

Idéntől érvénybe lépett a 2022/500-as számú rendelet, mely előírja, hogy a hazai hivatalos versenyeken pályára lépő játékosok legalább 40 százaléka romániai kell, hogy legyen.

„Nem lehet csak külföldi játékosokból álló csapatunk, ha a sportágat, a válogatottakat és egy hosszú távú projektet akarunk fejleszteni. Itt az ideje, hogy felvállaljuk mindazt, amit igazán akarunk. A cél is fontos, ahogy a trófeák vagy címek, amelyeket meg akarunk nyerni, de az odavezető út is” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Novák Károly Eduárd sportminiszter. 

Szerinte ahhoz, hogy a fiatal sportolók példaképeik nyomdokaiba léphessenek, azokban a csapatokban kell érvényesülniük, amelyekben játszanak. A 40 százalékos kvóta biztosít ennek megfelelő jogi keretet.

A rendelet a közvéleményben elterjedtekkel ellentétben nem sérti az európai normákat, ahogyan az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkében előírt szabad mozgást sem, tehát nem diszkriminatív jellegű – olvashatjuk a bejegyzésben. Novák Eduárd azt is hozzátette, Franciaországban, Olaszországban és más országokban is hoztak már hasonló intézkedéseket, amit nem tartottak diszkriminatívnak. A sportminiszter szerint európai értékek mentén lehetnek erősek a romániai csapatok, amelyben helyet kapnak mindazok, akik a jövő legendái lehetnek. 

A sportminiszter posztjában arra is felhívta a figyelmet, hogy a tornában, atlétikában, evezésben és más sportágakban is jó eredményeket érnek el a román sportolók, valamint néhánykézilabda és a labdarúgó csapat már a rendelet hatályba lépése előtt is 40 százalékban hazai játékosokat állított pályára.

Kiemelt kép: Sportminisztérium Facebook-oldala.