Nőtt az interneten zaklatott gyerekek száma

Öt romániai gyermekből kettőt ért már internetes zaklatás, és tízből mindössze három áldozat mer beszélni erről, derül ki a Mentsük meg a gyermekeket szervezet által a biztonságos internet napja alkalmából kedden ismertetett felmérésből, írják az Agerpresen.

A Mentsük meg a gyermekeket szervezet tanulmánya szerint a romániai gyermekek 40 százalékát érte már internetes zaklatás, ez 3 százalékkal több az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ugyanakkor a gyermekek 20 százaléka azt mondta, hogy heti szinten bántják az interneten.

A jelenség a középiskolások körében a legelterjedtebb, és az áldozatok között 12 százalékkal több a lány, mint a fiú. A felmérésben megkérdezett gyerekek 17 százaléka – főként kamasz fiúk – elismerte, hogy küldött már bántó üzenetet az interneten ismerős személyeknek.

A gyermekek 77 százaléka bevallása szerint legalább három órát internetezik naponta, szabadidős tevékenységként. A Facebook használata meredeken csökken, egyre népszerűbbek lesznek azonban a fénykép- és videómegosztó platformok, például az Instagram és a TikTok.

A Mentsük meg a gyermekeket szervezet hetedik alkalommal készítette el az internetes zaklatásra vonatkozó felmérését, 2400, 8 és 17 év közötti gyerek válaszolt onlinen a kérdéseikre.

A szervezet beszámolt arról is, hogy 2022-ben 8804 bejelentés érkezett az általuk üzemeltetett esc_ABUZ felületre, ebből 6092 káros tartalomra vonatkozott. 2016-tól mostanig több mint 27 ezer bejelentést kaptak ezen a felületen.