Nőtt a crevediai robbanások halálos áldozatainak száma

Három főre emelekedett a crevediai robbanások halálos áldozatainak száma – közölte csütörtök reggel az egészségügyi minisztérium.

Augusztus 2-án felrobbant egy autógáz-töltőállomás a Dâmbovița megyei Crevedia településen. Három detonáció is követte egymást, melyek következtében 58 személy megsérült, ketten pedig életüket vesztették. 

Ez a szám háromra bővült, a tájékoztatás szerint a bukaresti Floreasca kórházban ápolt betegek egyike halt meg, akinek testfelületét több mint 90 százalékban égési sérülések borították, és nagyon kicsik voltak a túlélési esélyei. A szaktárca együttérzéséről biztosította a gyászoló családot.

Lélegeztetőgépen vannak hárman Romániában, hatan külföldön

Az Agerpres kedden arról írt, hogy kilenc sérült is gépi lélegeztetésre szorul, közülük hármat romániai, hatot pedig külföldi egészségügyi intézményekben ápolnak. Az országban kezelt három intubált beteg közül kettő a bukaresti sürgősségi klinikai kórházban, egy a Bagdasar Arseni kórházban van.

A többi 24, közepesen súlyos vagy enyhe sérüléseket szenvedett pácienst öt hazai kórházban kezelik. Eddig a robbanás 17 sérültjét engedték ki a kórházból.

Tizenkét sebesültet külföldi egészségügyi intézményekben kezelnek: két-két személyt Brüsszelben, Milánóban, Berlinben, Grazban, Lubeckben, egyet-egyet pedig Bécsben és Bergenben. Közülük egy páciens állapota válságos, testfelületének több mint 90 százalékán megégett, gépi lélegeztetésre szorul, őt Milánóban kezelik. 

A kormány segítené a tragédia áldozatait és családjaikat, 

derült ki a csütörtöki kormányülésen. Marcel Ciolacu miniszterelnök azt nyilatkozta, havonta 2.000 eurót biztosítanak a külföldön kezelt sérültek egy-egy kísérőjének, és havi 2.000 lejt az országban kezelt páciensek egy-egy hozzátartozójának. Támogatást utalnak ki továbbá a tűzkárt szenvedett személyeknek és családoknak 2.500 és 10.000 lej közötti értékben, a kár mértékétől függően.

Hozzátette, a kormány állja a külföldön kezelt páciensek szállításának költségeit és kísérőik kiadásainak átalányát.

Nyomoz a DNA

Mint már beszámoltunk róla, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn bejelentette, hogy hivatalból két büntetőeljárást indított a crevediai LPG-állomásnál történt robbanások ügyében.

Szerdán, augusztus 30-án reggel az DNA katonai ügyészei dokumentumokat vittek el a Dâmboviţa megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) székházából – közölték az Agerpres hírügynökséggel ügyészségi források. Az ügyészség hivatali visszaélés gyanújával nyomoz a crevediai autógáz-töltőállomáson történt robbanások ügyében. Az ügyészek a katasztrófavédelmi felügyelőség ellenőrzési jogkörrel rendelkező hivatalnokait akarják azonosítani a lefoglalt dokumentumok alapján – közölték az említett források.

Kiemelt kép: Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének Facebook-oldala.