Nőnapi filmvetítésre és beszélgetésre várnak

Nőnapi filmvetítésre várják az érdeklődőket a székelyudvarhelyi művelődési ház nagytermébe március 8-án 17 órától. A vetítővásznon a Maga természete szerint és szabadon című alkotás lesz látható, mely Szilvássy Karola erdélyi arisztokrata, művészetpártoló életét mutatja be – olvasható a Facebook-eseményben. 

A film főszereplője, Szilvássy Karola 1876-ban született a Maros megyei Hadrévben, a gazdagság nyújtotta lehetőségeket és biztonságot arra fordította, hogy mások útját egyengesse. A szakápolói képesítés megszerzése után a világháborúban megsérült katonákat ápolta, árvaházat hozott létre, kiállt a szegényekért, elősegítette az erdélyi magyarság kulturális értékeinek megőrzését. Irodalmi mozgalmakat hozott létre, némafilmet rendezett, színészkedett és ő volt az első magyar nő, aki repülőgépen ült. Az életét megelevenítő film a felelősségtudatát és az önzetlen természetét kívánja kidomborítani. 

A maga természete szerint és szabadon című alkotás producere Molnár-Bánffy Kata, forgatókönyvírója Szebeni Zsuzsanna és Ugron Zsolna. Rendezte szintén Szebeni Zsuzsanna, Ugron Zsolna, valamint Bertha Lívia. Szilvássy Karola alakját Kádár Noémi eleveníti meg a filmvásznon, aki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja. 

A vetítés után Száva Enikő beszélget majd az alkotókkal. Az eseményen való részvétel ingyenes, viszont helyfoglaláshoz kötött, amit a 0730 550 033-as telefonszámon lehet megtenni. 

Kiemelt kép: Carola Egyesület Facebook-oldala.