Nő a munkanélküli segély

Döntéshozó fórumként elfogadta szerdán a képviselőház a munkanélküli-segély értékének növeléséről szóló törvénytervezetet, amely szerint 131 lejjel nő a támogatás összege.

Eddig a segély kiszámításakor a Megyei Munkaerő-elosztó Ügynökség (AJOFM) a szociális referenciamutató (ISR) 75 százalékát vette alapul, amely 394 lejt jelentett, ettől kezdve a szociális referenciamutató teljes értékét, vagyis 525,5 lejt kell majd alapul venni a munkanélküli-segély kiszámításakor, magyarázta a parlamenti szavazás után az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa, Csép Éva-Andrea.

A juttatás értéke tovább növekedhet a szolgálati idő függvényében, vagyis annak a munkavállalónak, aki legalább 3 évet dolgozott, az elmúlt 12 hónap bruttó átlagbérének három százaléka adódik hozzá a segélyhez, 5 munkaév után 5 százalék, 10 munkaév után 7 százalék, 20 munkaév után pedig 10 százalékkal nő a munkanélküli-segély értéke. Így egy szülő esetében, akinek havi bruttó jövedelme 3000 lej, több mint 20 év szolgálati idővel rendelkezik, és előreláthatatlan okok miatt munkahely nélkül maradt, az 525,5 lejes munkanélküli-segély alapösszege kiegészül 300 lejjel, vagyis a bruttó átlagbérének 10 százalékával. Számára a juttatás értéke az eddigi 694 lej helyett havi 825 lej lesz, amelyre maximum 12 hónapig jogosult, említett egy konkrét példát is.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.

Agerpres