Nincs medve Tusványos nélkül

Fotó: JAKAB LÓRI/Tusványos Facebook-oldala

Továbbra is dübörög Tusnádfürdőn a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A csütörtöki naphoz hasonlóan, péntekre is összeszedtük nektek azokat a programokat, amelyekre érdemes lehet benézni.

9:30-tól a Lőrincz Csaba sátorban neked szegezik a kérdést: Hogyan tovább Kárpát-medence? Ha reggel másnapos éhgyomorra túl fájdalmas lenne ez neked, görgess lennebb. Az ismétlődő programoknál biztosan találsz valami kíméletesebbet.

11:00 órától a MIT sátorban több egyetem is képviselteti magát A magyar felsőoktatási tér 2022-ben: Jelenléti oktatás versus online oktatás; Innováció és tradíció a magyar felsőoktatásban című kerekasztal-beszélgetésen.

13:00 órától a Jakabffy Elemér sátorban Városfejlesztés Székelyföldön cím alatt Hargita- és Kovászna megye városainak polgármesterei dugják össze a fejüket egy beszélgetésre, itt jelen lesz Sepsiszentgyörgy, Csikszereda, Barót és Gyergyószentmiklós településvezetői mellett Gálfi Árpád is Székelyudvarhely képviseletében. Minek megy oda, tanulni? – kérdezik az offline kommentelők.

13:00 órától a Kós Károly sátorban szintén településvezetés lesz a téma, ám itt más szemszögből, Településvezetés belső ellenzékben – polgármesterek kerekasztala. Úgy láttuk, alapvetően a nem RMDSZ-es színekben nyert polgik lesznek. Az EMSZ-es keresztúri vagy a szentegyházi polgármesterek lesznek például jelen. Itt derült ki, hogy Gálfi nem számít belső ellenzéknek.

13:15-tól a Bethlen Gábor sátorban aktuális dolgokról beszélnek, a Barna Gergő, Kis Tamás, Kapitány Balázs szociológusok próbálják megjósolni a választ a Népszámlálás 2022 – lesz-e 1 millió magyar Erdélyben? kérdésre Illyes Gergely moderálásával.

13:30-tól az MCC-DEPO sátorba ne gyertek, vagy ha igen, foglaljatok helyet nekünk is – három-négy elég lesz. A Mandiner Vita egyik résztvevője Gulyás Márton lesz, a Partizán YouTube-csatorna vezetője.

15:00 órától a Bánffy Miklós társalgóban az Új konzervativizmus a XXI. században témáról lesz szó, a beszélgetésben részt vesz az amszterdami városi tanács egyik tagja, valamint a virginiai Christendom College egyik docense is.

15:00 órától a Széll Kálmán sátorban Mi történik most a világgazdaságban? A globalizáció kihívásai címmel kezdődik egy program, de egész nap főleg gazdasági kérdések lesznek terítéken.

Ha most már tényleg eleged van a politikából, látogass el…

10:00 órától az 1568 sátorban folytatódik egy csütörtöki beszélgetés, de most teljesen más szemszögből, a címe:Történetek egy kávé mellett: Nadrágos „papnék” – mit jelent egy lelkész férjének lenni? 

11:30-tól a Janus Pannonius kávéházban egyedi programmal várják az érdeklődőket, A Magyar űrkutatás múltjáról, jelenjéről és jövőjéről lesz szó. Részt vesz Farkas Bertalan űrhajós, űrkutató is.

11:30-tól a Keskeny Út sátorba ismét betérhetsz egy áhítatra, biztosan nem árt, és ha már ott vagy, maradj és hallgasd meg a Kép(es) isten című előadást. A gyerkőcöt ismét viheted, talán ma már valami kisállatként viszed haza.

12:00 órától a Magyar Kultúra sátorban gyakori kérdésre keresik a választ, Miért? – Te mit szoktál válaszolni a legnehezebb kérdésekre?

13:00 órától a Taberna Universitatis sátorban a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara vár különböző érdekességekkel. Lesz kérdezz-felelek a sapis légmeghajtásos járműről, megmérheted az alkoholszinted, a kézfertőtlenítés hatékonyságát, a testtömegindexed. Készíthetsz kulcstartót és beszállhatsz egy kincsvadászatba is.

14:45-től a Puskás Ferenc kávéház – Infotér sátorban fényt derítenek arra, hogy Hogyan terjesztjük a hülyeséget. 

15:00 órától a Bornemissza Anna sátorban az Új generációk egészsége lesz a téma.

15:30-ra az Erdély Café sátor tele lesz udvarhelyiekkel: előbb a pályázatíró-ügyvezető Ilyés Szabolcs (Forest) moderál, aztán Simon Károly és Derzsi László vesznek részt egy IT-beszélgetésben az IT-Klasztert képviselve. Ide teli gyomorral érkezz, mert gasztronómiáról is lesz szó, pontosabban az Erdélyi gasztronómiai forradalomról. A beszélgetésben résztvevők közt ismét lesz egy udvarhelyi: a Páva Étterem tulajdonosa, Trucza Adorján. 

Focirajongók ismét figyelem, 16:00 órától a Buzánszky Jenő sportteraszon Bölöni László edző, egykori román válogatott labdarugó, BEK-győztes erdélyi magyar, Cristiano Ronaldo felfedezője lesz a meghívott.

16:00 órától a Magyar Teátrum Színházi sátorban közönségtalálkozót tart a Blahalouisiana együttes. Testednek, ha engeded, őket a nap végén színpadra lépni is láthatod.

16:00 órától a Csíki anyák – KCSSZ sátorba is érdemes lehet benézni. Ha egy mélyebb beszélgetésre vágysz, ha fordulópontnál tart az életed különösen ajánljuk az Élethelyzetek, amelyek újratervezést igényelnek – és mit kezdünk velük. Hogy viszonyulnak a változáshoz? című előadást.

16:00 órától a Három Szerb kávéház tökéletes lehet számodra, ha épp vitáznál egy jót. A helyszínen villámrandi-szerű vitaesttel várják az érdeklődőket.

A koncertekről se feledkezzünk meg

A Magyar Kultúra sátorban Hajógyári koncertek, előbb 17:00 órától Molnár Tamás, az Anti Fitness Club emo-rock együttes alapítója, 19:00 órától pedig az alternatív muzsika élő legendái, Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter a Felevad duó tagjai hallhatók.

A MIT sátorban 23:00 órától a Last Minute lép fel, utána pedig ismét találkozhatsz ismerős, itthoni arcokkal: 00:30-tól a Friday Rehab udvarhelyi zenekar tagjaival bulizhatsz.

A Petőfi színpadon 20:00 órától a 4S Street zenekar, 22:00-tól pedig a Blahalouisiana Nem ereszt. A Csűrben 00:00-tól Kusmó keveri a zenét és kavarja fel a szüleink emlékeit.

Ha eddig lemaradtál róla, még bepótolhatod

10:00 órától a Széchenyi István sátorban továbbra is várnak akvízek, játékok és egyéb különböző programok.

12:00 órától a Bethlen Gábor udvarban még mindig tesztelheted a magyarnyelv-tudásod, de ha már megvolt, akkor sincs baj. Más időtöltési lehetőségeket is nyújt a helyszín.

A Kriza János sátorban szakadatlanul folytatódik a néptánc- és népdaloktatás, meseolvasás.

A Tamási Áron Székelyföldi Agro-kultúra sátra ezután is elkerülendő a fogyókúrázóknak, mivel akad ott székelytermék-kóstoló, látványpékség, magyar bor és székely sajt, valamint pálinkakóstoló is.

A Magyar Posta sátrában mehet tovább a pihengetés, relaxálgatás. Készíts képeslapot a saját fotóddal, kávézz, és ha még nem sikerült volna, itt az idő, találd meg a párod.

A teljes program és egyéb részletek a Tusványos honlapján megtalálhatóak.

A cikk az uh.ro 2022-es nyári gyakornoki programjának keretében jelent meg Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával.