Nincs más megoldás a dugókra

Valóságos kommentcunamit indított el az újrafestett Bethlen utca a Facebook-on, különösen az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó csoportban, ahol az autósok a kevesebb parkolóhelyre és a nagyobb dugókra panaszkodtak hétfő óta. A városháza a honlapján közzétett közleménnyel próbálta csitítani a kedélyeket, a helyi rendőrség pedig bírsággal fenyegeti a szabálytalankodókat.

Megoszlanak a vélemények

– kezdte Jakab Attila városmenedzser, de elmondása szerint őket is meglepte a túlzó elutasítás, mert nem vettek el közlekedési sávot, csak néhány parkolóhelyet, többnyire olyanokat, amiket korábban csak megtűrtek a hatóságok. Arra is emlékeztetett, hogy a Bethlen utca egyirányú szakaszán balra áthelyezett parkoló részén valójában 4-5 hellyel több lett, mint amennyi volt. Ami a forgalmat illeti, „igaz, hogy bedugult az első két nap, de szerdára mintha kialakult volna valamiféle rend. Kell még egy kis tanulóidő, de nincs más megoldás”.

A hivatal kedden közzétett álláspontjában egy korábbi felmérésre hivatkoznak, miszerint a közlekedési dugók miatt élhetetlenné válna a város, és az egyetlen megoldás az autós forgalom csökkentése, az alternatív közlekedési eszközöket használók számának növelése. Erre kapott a város 15 millió eurós támogatást az Európai Uniótól, aminek köszönhetően legkésőbb 2024-re teljesen átalakulhat a város közúti forgalma, infrastruktúrája. Addig „jó lenne megszokni, hogy kerékpárral, rollerrel és gyalog is könnyen, gyorsan és biztonságosan lehet közlekedni a városban” – érvelnek.

A jelenlegi megoldás tehát átmenetinek tekinthető, és azért volt szükség a szezon végére felfesteni a biciklisávokat, mert nem végezhették el külön, csakis az úttest többi jelzésével együtt – magyarázták az értetlenkedőknek.

„Mi nem azért csináltuk, mert unatkoztunk, vagy fel akartuk volna forgatni a várost, hanem egyszerűen a város úthálózatához képest az autók száma drasztikusan megnőtt, és nem fenntartható” – nyomatékosította a városmenedzser.

A biciklis nem másodrangú

Az újonnan felfestett kerékpársávok kapcsán a helyi rendőrség nyomatékosította, hogy a megyei rendőrség közlekedési osztályának jóváhagyásával történt, és megfelelnek a közúti normáknak. Óvatosságra intik a bicikliseket és az autósokat egyaránt, az esetleges balesetek elkerülése érdekében. Az autó és a kerékpár egyenrangú jármű, így az elsőbbségadás és a forgalmi szabályok betartása mindkét fél számára kötelező – olvasható a szerdai Facebook-bejegyzésben.

A sárga csíkkal elválasztott kerékpársáv elfoglalása kihágásnak minősül és bírságolással jár. A bírság értéke megállás esetében 290 lejtől 435 lejig terjed és két büntetőponttal jár, míg várakozás (parkolás) esetében 580 lejtől 725 lejig terjed és három büntetőponttal jár – figyelmeztetnek.

Nyitottak a jobbra

A városházán nem zárkóznak el a jobbító javaslatoktól se, de van egy terv, amit be kell tartani, „3-4 mérnök pecsétje van rajta”. Példának okáért felhozta: túl rövidnek találták a sávelosztást a rendőrség előtt, ezért néhány méterrel meghosszabbították, hogy adjanak lehetőséget időben besorolni a jobbra (piac felé) térőknek.

A parkolási tilalommal kapcsolatban egyetlen kivételt eszközöl a polgármesteri hivatal: a biciklisáv mentén található üzletek tulajdonosai engedélyt kapnak árufeltöltésre, amelyet a kevésbé forgalmas (éjjeli) időszakban oldhatnak meg – ígérték az érintetteknek.

A taxisokkal szemben elképzelhető, hogy elnézőbbek lesznek a rendfenntartók, de elvileg nekik sem szabad megállni az említett szakaszon – tette hozzá kérdésünkre Jakab Attila. A téli időszakban viszont nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a parkolási tilalmat ideiglenesen feloldják.

Fotók: Szabó Apor. Kiemelt kép: Szekler Teker.