Nincs házi karanténban senki Derzs községben

Székelyderzs községben nincsen olyan személy, aki március 14-e óta sárga zónából, azaz több mint ötszáz fertőzöttel rendelkező országból tért volna haza – tudtuk meg István Adrián polgármestertől.

Tíz olyan személy van a községben, akik Magyarországról tértek haza, számukra javasolták az önkéntes elszigetelődést, amit el is fogadtak az érintettek. A koronavírus terjedésének megfékezésére létrejött helyi bizottság március 16-án ült össze az udvarhelyszéki községben, hogy egyeztessenek a továbbiakról.

Harminc ember, aki számíthat a segítségre

A legfontosabb dolguknak a községlakók informálását tekintették, négyszáz példányt osztottak szét a Ramocsa népe nevű helyi lapból, amiben az aktuális tudnivalók mellett a megelőzéssel kapcsolatos cikkek által tájékoztattak.

– Derzsben 250, Muzsnában 150 újságot osztottunk ki, amiben leírtuk a tudnivalókat azok számára is, akik nem használnak internetet. Ezenkívül, hangosbemondón keresztül is tájékoztattunk. Mi nem önkénteseket keresünk, az alpolgármester által segítünk az olyan, 65 éven felüli személyeknek, akik rászorulnak erre. A kolléga otthagyta a telefonszámot minden ilyen embernél, hogy szükség esetén felhívhassanak. Harminc személyt azonosítottunk a községben, akiknek segíteni kell, igény esetén – mondta a polgármester.

Derzs községben nincs gyógyszertár, a családorvos a szomszédos Kányádból jár át a településre.

Az önkormányzat a fertőtlenítés mellett fontosnak tartja azt, hogy a kiszolgáltatott személyeknek megfelelő védőfelszerelést biztosítson, a napokban érkezik háromszáz sebészeti maszk és gumikesztyű a községbe.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 24-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

A kiemelt kép csak illusztráció!