Nincs gáz a gázzal

Romániát jelen pillanatban nem érinti, hogy az orosz Gazprom vállalat leállította a gázszállítást Bulgária és Lengyelország irányába, nyilatkozta szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök a kormánypalotában tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, Romániában jelenleg a gázfogyasztás messze a termelési kapacitás alatt van, a téli időszakban pedig a szükségleteink 20%-át importáljuk.

Ugyanezt fogalmazta meg az Agerpres hírügynökség megkeresésére szerdán a román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz állami vállalat vezérigazgatója, Ion Sterian. Rámutatott, az ortodox húsvét alatt mindössze 13-14 millió köbméter földgázt használtak fel Romániában naponta, az alacsony fogyasztás miatt a Romgaz állami vállalatnak csökkentenie is kellett a termelést. Szerdára már valamivel többet, 19,5 millió köbméteres fogyasztást becsültek. A napi fogyasztás ebben az időszakban nem haladja meg a napi 20-21 millió köbmétert, miközben napi 23 millió köbméter kitermelésére is van lehetőség.

Ugyanakkor importálnak is, a keddi és szerdai gázimport 3,5-3,5 millió köbméterre tehető. Ez azért fontos, hogy a hideg évszak kezdetére 3,2 milliárd köbméter gáz legyen a tárolókban, magyarázta. Elmondta azt is, hogy jelenleg 640 millió köbméter gáz van a hazai gáztározókban, 230 millió köbméterrel több, mint tavaly ilyenkor.