Nézőtérkép, avagy mi lesz a színházban

A színház egy folyamatosan változó világ – kezdte meg a Tomcsa Sándor Színház évadkezdő sajtótájékoztatóját Nagy Pál színházigazgató –, és történt is bőven módosítás az intézménynél az évadzáró óta. Munkatársaktól búcsúztak, munkatársakat üdvözöltek, új előadások és ötletek jöttek, sőt még egy rendhagyó bérlet is megjelent.

Elsősorban a szakmai kreatív csapat feltuningolására volt szükség

az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, így az idén nagy hangsúlyt fektettek erre. Remélik, akiket kiválasztottak, meg is felelnek majd a kihívásnak, hiszen szakmai végzettséggel rendelkeznek, és már ismerik a színház működését belülről is. Ide sorolhatjuk az igazgató mellett ülő Dunkler Rékát és Bartha Lórándot is. Réka már régóta dolgozik a színház közelében, ehhez képest Lóránd még új arcnak számít itthon, mégis sok teendőért fog majd felelni – az irodalmi titkárság különféle feladatai mellett az ügyelőnek is besegít majd.

Visszatért a csapatba Szabó Janka, ő Győrfi Katával együtt a PR és közönségszervezés feladataiért felel majd. Új öltöztető-sminkes kolléga is érkezett Fekete Ágnes személyében, aki fiatal kora ellenére szintén otthonosan mozog a színház világában színész testvérének, Fekete Rékának köszönhetően. A bábtársulattal Lukács Emőke foglalkozik majd, ő lesz a kis csoport éltetője. Jakab Tamást pedig – akit az előző évadból ismerhetünk – idén több előadásban láthatjuk majd.

Búcsút csupán két embertől vettek. Az egyik okozója egy nemrégiben történt haláleset volt, így a társulat kénytelen volt elköszönni Boda-Szász Krisztina színművésznőtől. Zakariás Zalán művészeti vezető valamikor az évad közben fog elmenni, az ő távozása mögött személyes okok állnak, nem csak a színháztól, a szakmától is visszavonul kicsit – tudtuk meg –, ennek ellenére a kapcsolat marad, ő azonban mellékszálként egyébbel is foglalkozni fog.

Fesztiválok is szép számmal lesznek.

Szeptember 16-án indul a 11. dráMA, itt az alapkoncepció változatlan marad, magyar és román kortárs szerzők műveit játsza majd a színház. A mottó – Előtérben a néző – szó-szorosan is értelmezhető: az előtérben is sok rendezvény és foglalkozás várja majd az érdeklődőket. Lesz majd újra Migránsooook, ezúttal a Moldvai Köztársaság színházi társulatának előadásában. Lesz színházak éjszakája, ami a tervek szerint meg sem áll a rákövetkezendő napig, a magyar dráma napjáig. A cél az lenne, hogy a színészek megismerkedhessenek ezalatt a nézőkkel, a színház mint közösségi tér legyen jelen: ha bejön egy néző a színházba, tudja magáénak érezni azt.

Ezután, október 24-én a 29. Országos Színházi Fesztiválon vesz részt a társulat A mi kis városunk című előadással. Idén is beválogatták a társulat egyik produkcióját az Országos Színházi Fesztivál (FNT) programjába, az előző évben a Migránsooookkal léptek fel. De megfordulnak még a nagyváradi bábfesztiválon, a Béka-királykisasszonnyal és Gyergyószentmiklóson is, a Nemzetiségi Színházi Kollokviumon. Januárban pedig Székelyudvarhely ad helyet a már harmadik alkalommal megszervezett Mafesztnek, ami a magyar kultúra napja köré szerveződik.

Két felújított és hat teljesen új előadás is lesz.

Hatházi András Kovács János meghal című mesejátéka (Zakariás Zalán rendezésében) lesz az első bemutató ebben az évben. Miron Gavran Fagyi című vígjátékának a próbái is elkezdőtek, ezt Barabás Árpád rendezi majd. Az idén színpadra kerül a nyomokban Andersent, erdélyi kötődéseket, legendákat taralmazó Hótündér is, amit Böszörményi Gyula írt kimondottan a színház részére, ennek a rendezője Aracs Eszter lesz.  

Két előadást is fel fognak újítani most ősszel. Az egyiknek érdekessége, ha már láttuk az előadást, a karaktercsere lesz. A Nem lesz reggel, Fred! című előadásban Antal Csabát Barabás Árpád váltja majd fel. Gyereknevelési szabadság miatt korábban levették a repertoárról a Káoszt, a visszatérő színészeknek hála ez is újra megtekinthetővé válik.  

A szilveszteri előadás Caragiale jól ismert Elveszett levél komédiája lesz, a gyergyói színház igazgatója, Albu István fogja rendezni és állítólag sok áthallás lesz a mai Romániára.  Ezt követi majd márciusban Pintér Béla a történelemmel játszadozó szomorú komédiája, a Kaisers Tv, Ungarn, amit Anger Zsolt rendez majd.

A mi kis városunk, a Terméketlen szépség, a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai továbbra is műsoron maradnak majd.

Mit terveznek még?

Marad Bekő-Fóri Zenkő és Fincziski Andrea vezetésével a színházi nevelési program, és kibővül egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Az adott eseményekre reflektáló performanszokat szándékukban áll folytatni, és akár át is formálni, például a március 15-i ünnepségre szabadtéri koncert terveik vannak.

Újfajta bérlet is megjelent, a Méhes György bérlet sem ülőhelyhez, sem időponthoz nem kötött, és akár több személy is felhasználhatja. Végül pedig, a gyermekes családokra gondolva lesznek majd előre meghirdetett előadások, itt amíg a szülők kikapcsolódnak, a gyerekek az arra kialakított játéksarkokban szórakozhatnak majd.