Nézd meg Udvarhely legújabb és talán legkisebb parkját!

Néhány hete még csak találgatni lehetett, hogy mire készülnek a Márton Áron téri óriászászló alatt, majd lassan körvonalazódni kezdett, hogy itt bizony emberi használatra szánt térrendezés zajlik. Előbb a kövezett sétány, majd a padok, végül – alig egy hete – a gyepszőnyeg is a helyére került. Igaz, hogy közben le is havazott, de ez sem akadályozhatta meg Udvarhely legújabb – és talán legkisebb – zöldövezetének átadását. Erre december 4-én, szerdán délelőtt a városvezetés, a múzeum, a római katolikus egyház, a tervező és a kivitelező cég képviselőinek jelenlétében került sor.

Sejteni lehetett, hogy senki sem vetemedik arra, hogy kipróbálja az új padokat, de azért a rend kedvéért leseperték róla nagyjából a havat, éppen akkor értünk oda.

–7 fokot mutatott a telefon, nem is jutott eszébe senkinek leülni, inkább szépen sorba álltunk a jó meleg teáért, amit csak értékelni lehetett ebben a cudar időben.

Kár, hogy nem maradhat itt a teapult, mert igény volna rá, s biztosan meg lehetne tölteni a parkot még a hideg évszakban is. Főleg, miután kiderült, hogy a szokatlan időzítés ellenére biza szó sincs fűtött padokról. Na, persze, majd nyáron, ha süti a nap, nevettük el a dolgot Orbán Balázzsal, az ötletgazdával. Mátyás Károly főesperes viszont már előre látja lelki(pásztori) szemeivel, milyen vígan fognak a gyermekek csúszkálni a lejtős sétányon.

A standardnál bizony lejtősebb – jegyezte meg Várday Zsolt, a projekt tervezője, így kapóra jött a lépcsőktől áthelyezett korlát, ami támaszt nyújthat az idősebb személyeknek vagy a mozgáskorlátozottaknak is. Vagy éppen a csúszkáló gyermekeknek, ugyebár.

A zászlórúdat és a két fenyőfát tehát két új kövezett sétány szegélyezi, amelyek a Patkóval és a lépcsősorral egy eléggé szabályos négyszöget alkotnak. A gyepszőnyeget az utolsó percben terítették le, ugyanis az eredeti tervekben nem így szerepelt, de a kivitelező magára vállalta, hogy – a már kései magvetés helyett – teljes pompában tudják átadni a teret.

Külön érdekessége a helynek, hogy a régészeti munkálatok során egy kőház maradványaira bukkantak, amely a 17. században épülhetett, és a 19. században bonthatták le, de még (a báró) Orbán Balázs felvételén látszik – árulta el a munkálatokat felügyelő régész. Hátsó kőfalának maradványait sikerült is restaurálni, így már az újragondolt tér részét képezik.

Akárcsak az alig másfél négyzetméternyi pince, aminek kockakővel jelzett körvonalait a sétányba építették, ezzel is emléket állítva az eltűnt háznak. Ha sikerül többet kideríteni a múltjáról, a volt tulajdonosáról, akkor egy emléktáblával is szeretnék kiegészíteni a teret. Így teljesedhet be a 2017-ben elindított folyamat, amikor a Krisztus-szobor felújítását követően sikerült lebontani a gazdátlan, hasztalan és ronda gázházat.

Még egy utolsó ellenőrzés a főesperes úr részéről – elvégre az övék itt a terület, de az sem mellékes, hogy többnyire a várostól kapott pályázati pénzből tudták megvalósítani a park létrehozását. Nem is maradt el a kölcsönös hálálkodás, de a hidegre való tekintettel a szót inkább nem húzták tovább.

S miután mindent rendben talált, áldását adta reá.