Nézd meg, hogy dől össze a csillagvizsgáló! (videóval)

Erős zajokra ébredtek hétfő reggel a csereháti lakosok, nekikezdtek a csillagvizsgáló bontásának, tudtuk meg a videót is rendelkezésünkre bocsátó olvasóinktól.

A városháza egy 2022-es közleménye szerint az ötödik, a tervezést és a kivitelezést is magában foglaló kiírásra volt jelentkező tavaly augusztusban, így elindulhatott az épület teljes felújítása, valamint a körülötte lévő területnek a rendezése.

A július végén aláírt szerződés szerint a tervezésre három hónap, míg a kivitelezésre 15 hónap áll a társulás rendelkezésére, eszerint a projektnek 2024 januárjára, egy hónappal az uniós pályázatok határideje után kell elkészülnie.

A tervek szerint ilyen lenne
Forrás: Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal

A tervek szerint az új épület egyfajta természettudományi oktatási központ lesz. Az épületben planetárium, természettudományi könyvtár, iskola másként tevékenységre lehetőséget biztosító felület, kilátó is lesz, a parkrészen pedig egy kisebb, védett fajokat bemutató botanikus kert kap helyet.

Az ÁFÁ-val együtt 7.126.447,11 lejes szerződésből 141.000 lejt a tervezésre, míg a fennmaradó összeget a kivitelezésre kell fordítani.

Csillagvizsgálós projekt csillagvizsgáló nélkül

A csillagvizsgáló hányattatott sorsáról, meg arról, mire lehet a jövőben számítani, mennyi az esély arra, hogy időben elkészüljön a projekt, bővebben itt írtunk korábban.

Bár elsőre jól hangzik, egyelőre még nem számíthatunk arra, hogy egyhamar elkészül az új épület, egyelőre a cél az, hogy a park kész legyen az év végéig, pontosított a városháza sajtószóvivője, Zörgő Noémi. A park a pályázat elszámolható részében van, az épülettel azonban a város a saját költségén foglalkozik. Így a pályázati határidő lejárta szempontjából az épület nem priotitás.

Az régi épület lebontása mellett azért döntöttek, mert ilyen rossz állapotban nem maradhatott egy új park mellett, a statikai szakvélemény sem volt kecsegtető, veszélyesnek ítélték. A belmagasságok nem voltak megfelelőek, az alapozás sem volt jó, a vasazat is kilógott, sorolja a szóvivő, hogy melyek voltak a legnagyobb bajok. Hozzátette, a felújítás, alakítgatás „nagyon sokba” került volna, ehhez képest a bontás és újjáépítés „költséghatékony” megoldásnak számít.

A következő időszakban tehát egy parkot fognak a csillagvizsgáló helyére kialakítani: a következő lépés a terület megtisztítása lesz, utána jöhet majd a park kialakítása és berendezése.