Nézd meg a Merítést

Március 26-án, kedden 18 órától nyitják meg a Merítés című kiállítást a Művelődési Ház koncerttermében. A tárlatot Simon Mária Tímea, az intézmény igazgatója fogja megnyitni, illetve méltat Lőrincz Ildikó művészettörténész – áll a szervezők közleményükben.

Tamás György gyűjteménye székelyudvarhelyi néhai, illetve ma is élő olyan alkotók munkáiból áll, amelyek a nyilvánosság számára ritkán vagy egyáltalán nem láthatóak. Ez a kiállítás azon művészek képeit sorakoztatja fel, akik úgy a XX., mint a XXI. században a fősodortól kicsit eltérő módon, a saját útjukat járva hoztak létre értékes életművet – idézik Lőrincz Ildikót.

A közlemény szerint a Merítés című kiállítás célja egyrészt a műgyűjtő munka népszerűsítése, másrészt olyan alkotók és alkotások bemutatása, amelyek révén betekintést nyerünk a XX. és a XXI. századi erdélyi kortárs képzőművészet folyamataiba. 

A Merítés az elsősorban Nagybányában gyökerező plasztikusabb, keményebb kompozicionális stílustól a múlt századi avantgárdon és absztrakt expresszionizmuson át a legújabb képzőművészeti kifejezésmódokig mutat be alkotásokat: kolozsvári, temesvári, bukaresti, budapesti vagy római iskolákban képzett alkotóktól, egészen az autodidakta módon fejlődő, kiváló alkotói pályákig. A kiállított művek jelen korunk, környezetünk lenyomatát mutatják be nagyon változatos szemlélettel, stílussal. Ez a kiállítás egy nagyon izgalmas utazást indít el a jelenben, betekintést nyújtva a vizuális kultúra értékeibe – írják.

A kiállított művek alkotói között szerepel Kusztos Endre, Vinczeffy László, Jakobovits Miklós, Baász Imre, Balázs Imre és Orth István is.

A kiemelt kép csak illusztráció