Nemzetközi versenyen vettek részt az udvarhelyi triatlonosok

Fotó: BUTI LÁSZLÓ személyes archívuma

Udvarhelyi résztvevői is voltak a június 17-én, Nagyváradon rendezett X-Man elnevezésű nemzetközi triatlonversenynek. A sportolóknak három távon lehetett indulni – az 1.500 méter úszást, 40 kilométer kerékpározást, és 10 kilométeres szaladást teljesítendő olimpiain, illetve fél- és teljes ironman távon, előbbi során 1.900 métert úszást, 90 kilométer kerékpározást és 21.2 kilométer szaladást, utóbbin 3.800 méter úszást, 180 kilométer kerékpározást, és 42.2 kilométert szaladást kellett teljesíteni.

A székelyudvarhelyi Delfinek Sportklub három igazolt sportolója mérettette meg magát: Orbán Attila és Sinka Zsolt a fél ironman távon álltak rajthoz, Mózes Tamás az egésztávot választotta. A péntek esti versenytájékoztatáson jelentették be, hogy nemzetközi és színvonalas mezőny gyűlt össze, tizenegy ország nevezte be a sportolóit.

A szombat reggeli start hűvös időben és esőben zajlott, de a versenyzők elmondása szerint „minden összeállt” a végére. Az első próbában az általuk tervezett időket sikerült megúszni, a tranzit zónákban gyorsak voltak, a kerékpározás végére a szemerkélő eső is elállt, a frissítések jól sikerültek, a görcsök és rosszullét elkerülte sportolókat, mindenkinek kellő energiája és ereje maradt a szaladásra – írja beszámolójában edzőjük, Buti László mielőtt az felsorolná

az eredményeket.

Sinka Zsolt 4 óra 55 perc 10 másodpercet teljesítve egyéni legjobb idővel fejezte be a versenyt, ezzel 45-50 közötti korkategóriában 5. lett a férfiak között, 18. összetettben. Orbán Attila is komoly 4 óra 48 perc 56 másodperces idővel 15. helyen végzett, ő korkategóriájában, a 35-39 éves férfiak versenyében a harmadik helyen zárt. A verseny javában tartott még az teljes ironman távon, így mindenki a megmaradt energiáját Tamás segítségére és frissítésére fordította. A hosszútávon induló udvarhelyi triatlonos is túlszárnyalta eddigi legjobb idejét, 11 óra 39 perc és 28 másodpercet teljesítve a dobogóra harmadik helyére állhatott fel kategóriájában, ez az open kategóriában a 24. helyre volt elegendő.

Az X-Man elnevezésű versennyel párhuzamosan a csapat másik sportolója, László Csongor a Maratonul Târnavei terepkerékpáros versenyen állt rajthoz és második helyen zárta a versenyt – jelenti még beszámolójában Buti.